Like før jul kom rapporten om kunnskapsgrunnlaget, jussen og etiske hensyn knyttet til legemiddelassistert rehabilitering av kvinner i fertil alder og gravide. Rapporten er utarbeidet av et konsensuspanel nedsatt av Helsedirektoratet, og rapporten inneholder en rekke råd og anbefalinger som direktoratet nå skal bruke til å revidere retningslinjen for gravide i LAR.
Føre-var blir viktigere
Den viktigste endringen er at føre-var-prinsippet skal gis større vekt enn i dag fordi det ikke kan utelukkes at metadon og buprenorfin kan gi skade på fosteret. Dette får særlige konsekvenser på tre områder:
- I dagens retningslinje heter det at «metadon eller buprenorfin bør opprettholdes under graviditeten». Anbefalingen skal endres til: «metadon eller buprenorfin kan opprettholdes under graviditeten.»
- Nedtrapping bør ikke begrenses til mellom uke 14 og 32 i svangerskapet slik det anbefales i dagens retningslinje.
- Hvis LAR-medikament skal videreføres under graviditet, mener konsensuspanelet av at buprenorfin er det foretrukne legemiddelet.
Inntil den reviderte retningslinjen er klar, ber Helsedirektoratet om at alle behandlingsansvarlige fra nå vektlegger føre-var prinsippet, slik konsensuspanelet anbefaler.
Bør sikre langtidsvirkende prevensjon
Det har vært mye diskusjon om hvordan spørsmålet om prevensjon skal håndteres i LAR. Blant annet har barneombud Anne Lindboe gått offentlig ut og sagt at det bør stilles krav til prevensjon hos kvinner i LAR,
I sin rapport skriver konsensuspanelet at fertile kvinner ved oppstart av LAR bør anbefales å bruke langtidsvirkende reversibel prevensjon, i hvert fall til de er i stabil fase.
Dagens retningslinje anbefaler at kvinner i fertil alder bruker prevensjon ved oppstart av LAR og slår fast at hormonspiral (langtidsvirkende prevensjon) bør være det anbefalte middelet.
Konsensuspanelet anbefaler at legen bør sikre at kvinnen står på langtidsvirkende prevensjon før oppstart av LAR, men samtidig kan det ikke stilles som et absolutt krav for å starte opp LAR.