«I Norge har forskrivningen av vanedannende medisiner vært restriktiv. Flere utviklingstrekk peker i liberaliserende retning,» skriver professorene Helge Waal og Jørg Mørland i kronikken «‘Hele Felleskatalogen’ i behandling av rusmiddellidelser». Kronikken er publisert i Tidsskriftet for Den norske Legeforening.
Forfatterne viser til at helsevesenet og sosialtjenesten har hatt lovbestemt ansvar for behandling av ruslidelser i mange tiår. De mener dette ansvaret nå utfordres, og viser til eksempler innen legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og forskrivning av benzodiazepiner.
Press mot LAR
Når det gjelder utfordringer for LAR, mener Waal og Mørland at man fra politisk hold ønsker å bestemme hvordan ordningen skal styres og utvikles. De peker også på at brukerne uttrykker forventninger om at brukerne selv skal kunne velge medikament. I tillegg er kronikkforfatterne bekymret for at leger har begynt å forskrive andre opioider, som morfinsulfat og oksykodon.
Waal og Mørland mener at også utviklingen innen forskrivning av benzodiazepiner gir grunn til bekymring. De viser til at på tross av anbefalingene om at all behandling med benzodiazepiner skal være kortvarig, viser undersøkelser i reseptregisteret at 7 prosent av alle som brukte angstdempende medisiner og 15 prosent av alle som brukte søvnmidler hadde et overforbruk av legemidlet. De minner om at ulempene ved langvarig bruk er betydelig, med økt forekomst av fall, redusert kognisjon, funksjonsvansker samt hukommelsessvikt.
Vil ikke medisinere ubehag
Waal og Mørland skriver at «man kan merke økte krav om legemidler for å lindre ulike ubehagstilstander. Men uro, mistrivsel og smerte er alle fenomener som har viktige signalfunksjoner både i den enkeltes liv og i samfunnet.»
Kronikkforfatterne mener at norske leger til nå har arbeidet innenfor et regelverk og med anbefalinger som gir støtte til at forskrivning av legemidler skal knyttes til klare medisinske indikasjoner.
«Det er viktig at norske leger beholder slik støtte – både fra medisinske og politiske miljøer,» konkluderer Waal og Mørland.
Les kronikken: «‘Hele Felleskatalogen’ i behandling av rusmiddellidelser».