«Mye tyder på at det svikter når det gjelder forebygging og behandling av vanlige somatiske sykdommer hos pasienter med alvorlige psykiske lidelser» er konklusjonen til Lars Lien, leder av Nasjonal kompetansetjeneste ROP, i en kronikk i det nyeste nummeret av Tidsskriftet. Artikkelen er skrevet i samarbeid med Gitte Huus og Gunnar Morken.
Les også: Psykisk syke lever kortere (kronikk i Tidsskriftet)
Forfatterne viser til studier fra Sverige, Finland og Danmark som avdekker at menn og kvinner som har vært sykehusinnlagt med en psykiatrisk diagnose har henholdsvis 20 og 15 års kortere levealder enn resten av befolkningen. Forskjellen i forventet levealder har vært omtrent uendret de siste årene – til tross for store endringer i behandlingstilbudet for psykiske lidelser.
Overdødelighet
Overdødeligheten er til stede i alle psykiatriske diagnosegrupper. For eksempel har mennesker med bipolar lidelse eller schizofreni 2-3 ganger høyere dødelighet av hjerte- og karsykdom enn resten av befolkningen. En dansk studie viste at tre av fire psykisk syke mennesker har én eller flere somatiske sykdommer. Mange av sykdommene var livsstilsrelaterte. Det er høyere andel dagligrøykere og personer med høyt alkoholkonsum i gruppen av pasienter med alvorlig psykisk lidelse enn i den generelle befolkningen.
Underbehandling
Andre undersøkelser viser at pasienter med psykiske lidelser får forskrevet langt færre medikamenter for en spesiell lidelse enn pasienter uten psykiske problemer. De største forskjellene gjelder behandling av hjerte- og karsykdommer, men også for operative inngrep er det skjevheter.
«Det er behov for et krafttak når det gjelder forebygging av hjerte- og karsykdommer spesielt og behandling og oppfølging av annen somatisk sykdom i pasientgruppen», konkluderer artikkelforfatterne.
Se ROP-TV: Sverre Nesvåg: Kunnskapsgrunnlaget for rusintervensjoner i somatiske sykehus