Følgende debattinnlegg ble publisert i Aftenposten 14. mars 2017:
I A-magasinet fredag 10. mars påstår Marianne Mjaaland at kunnskapsgrunnlaget i norsk psykiatri er fraværende og at vi ikke vet om behandlingen virker eller ikke.
Det er trist om pasienter skal miste troen på behandlingen de får. Faktum er at mennesker med psykiske lidelser hver dag får effektiv, dokumentert behandling i form av ulike psykologiske behandlingsmetoder og medisiner.
Vi kjenner oss ikke igjen i Mjaalands beskrivelser av psykiatrien som et «glassmanet-land.» Analyser viser at det er omtrent like stor effekt av medikamenter brukt i psykiatrien som i somatikken. Det samme gjelder for ikke-medikamentelle intervensjoner, som for eksempel psykologiske terapier.
Er kostnadseffektivt
Studier viser også at de fleste behandlingstilbud i psykiatrien er kostnadseffektive. Det kan vi sjelden si om dyre behandlinger i livets sluttfase for medisinske tilstander som kreft og hjerte-kar sykdommer.
Selv for de aller sykeste pasientene, med alvorlig psykisk sykdom og rusproblemer, har vi effektiv behandling, som f.eks. aktivt oppsøkende behandlingsteam (ACT-team).
Problemet er ikke at vi har for lite forskning på psykiske lidelser, slik Mjaaland hevder, snarere at vi ikke bruker den kunnskapen vi har.
Er det noe de siste tiårenes forskning på psykiske lidelser har vist så er det viktigheten av tidlig oppdagelse og behandling. Vi håper ikke A-magasinets reportasje bidrar til at folk utsetter å søke hjelp.
Av: Lars Lien, leder, Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP) og Jan Ivar Røssberg, professor, Universitetet i Oslo