– Mødre som har en historie med rusmisbruk trenger i tillegg til rusproblemer ofte også behandling for psykiske problemer. De kan også ha behov for hjelp til å bearbeide vanskelige oppveksterfaringer.
Det sier forsker og psykolog Torill Siqveland som er aktuell med studien Longitudinal Development of Mother-Infant Interaction During the First Year of Life Among Mothers with Substance Abuse and Psychiatric Problems and Their Infants. Studien ble nyligpublisert internasjonalt i tidsskriftetChild Psychiatry & Human Development.
Studien er en revidert utgave av en av artiklene i Siqvelands doktoravhandling fra 2012 som omhandler samspillet mellom mødre med rusproblemer og barna deres i løpet av barnets første leveår.
Tre grupper
Siqveland og prosjektleder Vibeke Moe fulgte tre ulike grupper mødre og barna deres fra graviditeten og fram til barna var ett år gamle, fra desember 2004 til januar 2009. 92 mødre og 94 barn ble opprinnelig rekruttert til å delta i studien.
Kvinnene i den ene gruppen ble rekruttert fra behandlingsinstitusjoner for gravide kvinner med rusproblemer. Kvinnene ble trappet ned og avruset og i løpet av svangerskapet.
Den andre gruppen besto av kvinner som ble rekruttert fra poliklinisk behandling grunnet psykiske vansker i svangerskapet. Den siste gruppen var en kontrollgruppe med kvinner som ikke hadde noen av disse problemene, og som ble rekruttert fra helsestasjoner i Oslo.
Forfatterne undersøkte samspillet mellom mor og barn da barna var tre måneder gamle, og igjen da barna hadde fylt ett år.
Områdene rus, psykiske problemer, mødrenes tidligere erfaringer med relasjoner, og sosio-økonomisk status ble målt i alle gruppene.
Problematisk foreldrerolle
Siqveland og Moe fant at både mødrene med rusproblemer og de med psykiske vansker strevde mer med foreldrerollen, sammenlignet med kontrollmødrene. Samspillet mellom mor og barn fungerte imidlertid dårligst i rusgruppen.
Forfatterne påpeker at rusproblemer ofte henger sammen med psykiske problemer, noe som kan gi mødrene i de to gruppene noen av de samme utfordringene ved å være forelder.
Mange av mødrene i både rusgruppen og gruppen med psykiske vansker hadde selv hatt vanskelige oppveksterfaringer.
– Studien antyder at rusmisbruk, psykiske vansker og vanskelig oppvekst kan knyttes til redusert følelsesmessig engasjement hos moren og dårligere samspill mellom mor og barn, konkluderer forskerne.
Viktig forskning
Siqveland mener studien er viktig, all den tid de har fulgt mødre som har vært i hjelpeapparatet for å se hvordan det har gått med dem.
– Vi har fulgt mødre som har vært i hjelpeapparatet for å se hvordan det har gått med dem og barna deres. Vi har et enestående system her i Norge, spesielt gjelder dette tvangsparagrafen. Rusbehandlingsinstitusjoner gjør det mulig for gravide kvinner med rusproblemer og de som har blitt mødre å få den hjelpen de trenger. Bare Finland har et lignende tilbud, ifølge forskeren.
Behov for bedre oppfølging
– Jeg hadde kanskje forventet, eller håpet, at vi ikke fant så store forskjeller mellom gruppene som vi gjorde, forteller Siqveland som svar på spørsmålet om hun ble overrasket over funnene i studien.
– Jeg hadde håpet at utviklingen hadde vært mer positiv hos mødrene som hadde vært i behandling for rusproblemer. Funnene våre viser at selv om denne gruppen hadde fått hjelp med rusproblemene, hadde de også behov for hjelp til å bearbeide egne vanskelige oppveksterfaringer, som psykiske helseproblemer og økonomiske forhold, sier forskeren.
– Studien viser også at det er behov for å fokusere enda mer på mor-barn relasjonen i behandling av disse kvinnene, og at de trenger hjelp med foreldrerollen over tid, påpeker hun.
Håper å kunne fortsette
Forfatterne har fulgt mødrene og barna opp til barna var fire og et halvt år.
– Vi har mye spennende data å undersøke videre, forteller Siqveland. ̶ I tillegg til å følge opp relasjonen mellom mødrene og barna, har vi sett på den kognitive utviklingen hos barna ved både to- og fire og et halvt-årsalderen.
– Det hadde vært spennende å følge barna videre når de begynner på skolen og sett hvordan det går med dem der, sier hun. Foreløpig har vi ikke planlagt noe videre oppfølging av familiene i denne studien, men det kan muligens bli aktuelt å søke om midler for å gjøre dette. Men vi får se hva som skjer - forskning tar tid, avslutter forskeren og psykologen.
Langt tidsperspektiv, få deltakere
Studien er en grundig gjennomført prospektiv studie som strakk seg over et langt tidsrom, noe som styrker funnene. Studien hadde få deltakere, noe som kan være en statistisk begrensing. En annen mulig begrensning kan være at mødrene kan ha endret atferd overfor barna når de ble observert. Funnene kan dermed muligvis gi et bilde som ikke stemmer overens med det reelle samspillet mellom mor og barn. I tillegg hadde deltakerne i rusgruppen og deltakerne med psykiske problemer vært i behandling. Studien belyser ikke effekten av behandlingen hos disse gruppene.
Kilder:
Siqveland, TS, Moe, V. Longitudinal Development of Mother-Infant Interaction During the First Year of Life Among Mothers with Substance Abuse and Psychiatric Problems and Their Infants. Child Psychiatry & Human Development; DOI 10.1007/s10578-013-0411-9