Helsedirektoratet offentliggjorde 25. mars et notat med prioriteringsråd for helsehjelp under korona-pandemien. Formålet med rådene er å gi helsepersonell og ledere i helse- og omsorgstjenesten overordnet støtte til krevende prioriteringsbeslutninger.
Prioriteringsrådene ble justert etter en korte innspillsrunde, og innenfor fagområdet psykisk helse og rusomsorg blir det nå anbefalt å opprettholde tjenestetilbudet, men med noen justeringer.
Råd for spesialisthelsetjenesten
Helsedirektoratet gir følgende råd til spesialisthelsetjenesten vedrørende psykisk helsevern (PHV) og tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser (TSB):
- Det polikliniske tjenestetilbudet og dagbehandling bør opprettholdes ut fra en samlet faglig vurdering av risiko, smittevernhensyn og kapasitet. Det bør som hovedregel benyttes telefonkonsultasjon eller videomøter. Oppmøtekonsultasjoner må begrenses til kun der det er behov for å ivareta liv og helse.
- For pasienter med alvorlig psykisk lidelse og ruslidelse bør det legges til rette for ambulant oppfølging ved for eksempel ACT/FACT team. Planlagte døgninnleggelser innen PHV og TSB kan gjennomføres der det er etablert forsvarlige smittevernrutiner, men bør avgrenses.
- Spesialisthelsetjenesten må samarbeide med kommunen ved utskrivelse fra døgnopphold og ha en økt oppmerksomhet på faren for overdose eller suicid i tiden etter utskrivelse.
Råd for kommunal helse- og omsorgstjeneste
For den kommunale helse og omsorgstjenesten kommer Helsedirektoratet med følgende råd knyttet til psykisk helsetjeneste og rusomsorg:
- Lavterskeltilbud i kommunene for brukere med alvorlige rusmiddelproblemer eller psykisk lidelser bør opprettholdes for å gi tilbud til de mest sårbare personene og for å avdekke alvorlig sykdomsutvikling. Forekomst av selvmordsproblematikk, psykoseutvikling og akutte stressreaksjoner kan øke i krisetider.
- For brukere med alvorlig psykisk lidelse og ruslidelse bør det legges til rette for ambulant oppfølging i samarbeid med spesialisthelsetjenesten, som for eksempel ved ACT/FACT team.
Viktig å opprettholde kontakt og tjenester
Psykiater og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykiske lidelser (NKROP), Lars Lien, er positiv til at tjenestene oppfordres til å opprettholde et tjenestetilbud for denne pasientgruppen.
- Personer med ROP-lidelse (samtidig rus og psykiske lidelse) er ekstra sårbare i en tid med store og inngripende restriksjoner. Det er viktig å opprettholde kontakten og tjenestene for denne pasientgruppen, sier Lien.
Han mener det nå er ekstra viktig at dialogen mellom spesialisthelsetjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten opprettholdes. I en krevende tid for helsevesenet vil det på et tidspunkt kunne bli behov for å omprioritere personell internt i tjenestene. Inntil dette behovet oppstår bør imidlertid pasientene, så godt som mulig, følges opp som tidligere.
Vil følge med på utviklingen
NKROP vil gjennom sine nettverk følge med på utviklingen av korona-pandemien, og konsekvensene av tiltakene og prioriteringene som nå gjøres innen helsevesenet. Det er viktig å ikke glemme at helseproblemer som var der før koronaviruset dukket opp i aller høyeste grad fremdeles er der. For en del pasientgrupper kan livet forverres betydelig når tjenestetilbud endres og midlertidig stenges ned. Dette må helsetjenestene være bevisst på når ytterligere prioriteringer skal gjøres i tiden fremover.
Aktuelle lenker
Se også Helsedirektoratet sin veileder for ivaretakelse av personer med rus og psykiske lidelser i kommunen under korona-pandemien.
Se tidligere publiserte artikler på rop.no vedrørende korona-pandemien: