Annethvert år de siste tjue årene har landets rusmiddelforskere lagt høstturen til Vettre i Asker. Det nasjonale seminaret for forskere på rusfeltet samlet i år mer enn 100 forskere fra hele landet.
– Målet med seminaret er å «sjekke ståa» på norsk rusmiddelforskning. Vi har prosjekter med svært ulik tematisk og metodisk tilnærming. Vi håper seminaret kan bidra til forståelse for at norsk rusmiddelforskning er et mangfoldig felt, sa Sverre Nesvåg, forskningsleder ved KORFOR, i sin velkomsthilsen.
ROP-studien
Forskere fra Nasjonal Kompetansetjeneste ROP var sterkt representert på Vettre. Først ut var stipendiat Arne Jan Hjemsæter som deltok med en poster om Rus og psykiatriundersøkelsen-III (ROP-III). ROP-III er en videreføring av to tidligere studier (ROP-I og ROP-II), og skal undersøke langtidsforløpet for pasientene i kohorten.
Les mer om: LAR-ROP studien
ACT-evalueringen
Også blant posterdeltakerne var NKROPs forskningsleder Anne Landheim, som presenterte hovedresultater fra ACT-evalueringen.
Les også: Utprøving av ACT-team i Norge – Hva viser resultatene?
Psykose i fengsel
Eline Rognli, som er stipendiat ved SERAF og har en bistilling ved Kompetansetjenesten ROP, forsker på sammenhengen mellom cannabis og psykose, og har nylig publisert to artikler om emnet. På Vettre holdt Rognli foredrag om forekomsten av psykotiske symptomer og rusproblemer blant innsatte i fengsel.
Les også: Høy dødelighet blant psykosepasienter
Les også: Økt risiko for primær psykose med cannabis
Hepatitt-C blant rusmisbrukere
Stipendiat Knut Boe Kielland har vunnet flere forskningspriser, og skal disputere i begynnelsen av november. Kielland presenterte fra sin forskning på hepatitt-C hos personer som har injisert stoff.
Les også: Knut Boe Kielland tildelt forskningspris
Langvarig bedring
Sist, men ikke minst, NKROP-forsker Henning Pettersen bidro med poster fra sitt post.doc-arbeid. Pettersen ble nylig tildelt et treårig stipend for å undersøke langvarig recovery hos personer med ruslidelser.
Les også: Post.doc-stipend til Henning Pettersen
Foreløpige funn
Mange av de andre forskerne som deltok presenterte også foreløpige funn fra pågående prosjekter, som ikke kan offentliggjøres ennå. Blant annet viste Elin K. Bye fra SIRUS frem foreløpige tall fra en undersøkelse av alkoholbruk blant 15-16-åringer, hvor forskerne for første gang har spurt om ungdommen drikker med foreldre og om regler for alkohol i hjemmet. Stipendiat Marit Edland-Gryt, også fra SIRUS, undersøker fremveksten av nye psykoaktive stoffer. I sitt doktorgradsarbeid ser hun blant annet på bruk av MDMA i Oslos uteliv.
Les også: «Et kjemisk eksperiment på frisk ungdom»