På introduksjonskurset, er det en samtale mellom en ansatt og en erfaringskonsulent. Erfaringskonsulenten forteller hvordan de forskjellige områdene i kurset har vært viktig for hans eller hennes prosess.
- I de tre verkstedene, går vi i dybden på de forskjellige temaene. Deltakerne er aktive og vi deler og reflekterer sammen, sier Svein Sørensen. Han er psykiatrisk sykepleier ved Enhet for psykisk helse og rus i Trondheim kommune.
Temaene i kurset er verdier, leve med, tilhørighet, håp og optimisme, og selvbestemmelse og drømmen.
Les også: Recoveryorienterte samtaler med SNU-grupper
Vanskelig å finne egne verdier
Marthe Siira, erfaringskonsulent ved Enhet for psykisk helse og rus i Trondheim kommune, forteller at mange blir forvirret etter det første verkstedet.
- Vi snakker om det som gir mestring og livskvalitet, ikke symptomer og det som ikke fungerer. Det er ofte litt uvant. På første verksted er verdier og drømmer tema. Kanskje er ikke verdiene dine egentlig dine egne, men styrt av symptomer og utfordringer, sier hun, og forteller om sin erfaring med å finne ut av sine egne verdier.
- Når vi snakker om verdier er det lett å nevne at det er viktig å være snill, høflig og å være en god støtte for andre. Men hva er viktig for meg? For meg var det en krevende prosess å finne ut av. Dette med å hjelpe andre har stått så høyt for meg hele livet. Jeg slet meg helt ut av det, og jeg måtte begynne å sette grenser og ta valg på egne premisser. Jeg måtte rydde i nettverket mitt og finne ut hvem jeg ville ha nær meg og ikke.
Nå forteller Siira at hun har fått det mye bedre. Hun hjelper fremdeles folk rundt seg, men i stedet for å hjelpe alle, hjelper hun noen få og skaper nære relasjoner.
- Før fikk jeg dårlig samvittighet for alt. Nå har mye av den dårlige samvittigheten forsvunnet, og jeg har funnet en slags ro, sier hun.
Les også: Bra at folk ikke helt vet hva recovery er
Når er du syk og når er du frisk?
- Vi snakker også mye om at drømmene ikke trenger å være så store, men handle om små ting i hverdagen. Mange forteller om alt de ønsker å gjøre når de blir friske, men kanskje de kan begynne å nærme seg den drømmen allerede nå, sier Sørensen.
For hva er det egentlig å være syk, og når er man frisk?
- Vi tenker at det handler om å leve med det som er vanskelig. Mestring gjør at symptomene får mindre plass. Gode opplevelser hjelper på det meste, sier han.
Les også: En enkel metode for å jobbe recoveryorientert
Gode tilbakemeldinger
reSTART er et populært tilbud, og plassene fylles raskt opp. Tilbakemeldingene fra deltakerne er veldig positive, og de forteller at de har stort utbytte av å være med.
“Jeg føler meg trygg i gruppen vår. Tusen takk”, sier en deltaker.
“Tryggheten under alle dagene var viktig for meg , godt organisert med godt innhold og gode kursledere med enorm god innsikt”, sier en annen.
“Syns det var fint at dere tar utgangspunkt i egne endringsprosesser. Det gjør at det føles tryggere å dele selv”, forteller en tredje deltaker.
Mange har et ønske om en oppfølgingstime etter endt kurs. Det kommer straks på plass.
- Vi gir dem verktøy som de kan bruke videre i sin egen prosess. Prosessen fortsetter lenge etter de er ferdige med kurset. Noen synes det er tøft å stå i det alene. Nå skal vi i gang med en femte samling 8-12 uker etter siste verksted. Det blir et møte der vi snakker om hvordan deltakerne har klart å bruke verktøyene i sin egen hverdag, sier Sørensen.