Fakta om psykose
Psykose er den vanligste brukte betegnelsen for alvorlige psykiske lidelser hvor det foreligger realitetsbrist. Den manglende realitetsinnsikten gjør at de fleste personer med psykose fungerer dårlig i samspill med andre mennesker.
(Kilde: Store medisinske leksikon.)
Samvalg innebærer at du som pasient involveres i din egen behandling og helingsprosess. Du er ekspert på ditt eget liv og skal inviteres til å fortelle helsepersonellet hva som er viktig for deg.
Helsepersonellet på sin side skal bidra med å gi deg informasjon om helsesituasjonen din og ulike behandlingsvalg, samt fordeler og ulemper ved valgene. Sammen kan dere utforske alternativene og sørge for at valgene som tas reflekterer dine verdier og ønsker.
Får informasjon, men sjeldnere presentert alternativer
En ny forskningsartikkel ført i pennen av stipendiat tilknyttet Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP), Espen Woldsengen Haugom, viser at helsepersonell sliter med å inkludere pasienter med psykoselidelser i samvalgsprosesser.
Les mer om forskningsprosjektet: Samvalg om behandling ved psykoselidelser
Haugom har, som en del av doktorgradsarbeidet sitt, intervjuet 18 helsearbeidere om deres erfaringer knyttet til samvalg for pasienter med psykoselidelser.
- Denne pasientgruppen får informasjon om helsesituasjonen sin, men får sjelden beskrevet ulike behandlingsalternativer, forteller Haugom.
Finnes det ulike behandlingsalternativer for denne pasientgruppen?
- Ja, det finnes både forskjellige typer antipsykotiske medikamenter, og psykososiale tilnærminger slik som kognitiv terapi og familieterapi. Samvalg er derfor aktuelt for pasienter med psykoselidelser, mener Haugom.
For liten kunnskap om samvalg
Studien til Haugom og hans medforfattere viser at helsepersonell sin forståelse av samvalg ikke stemmer overens med hvordan samvalg ofte defineres i litteraturen.
- Når helsepersonell ikke har en fullstendig forståelse av hva samvalg handler om kan dette være en grunn til at det er utfordrende å involvere pasienter med psykoselidelser i et samarbeid om valg av behandling.
- En annen grunn kan ifølge vår studie være at helsepersonell ofte erfarer at det er utfordrende å praktisere samvalg for pasienter med begrenset forståelse av egen situasjon.
Barrierer for samvalg
Helsepersonell som er intervjuet i studien peker på begrenset tid som en mulig barriere for å ta i bruk samvalg. Det krever god tid å bygge en relasjon slik at pasienter med psykoselidelser er trygge nok til å dele sine ønsker. Tid som mange helsearbeidere ikke føler at de har.
Haugom anerkjenner at samvalg nødvendigvis ikke alltid er et alternativ.
- Det kan for eksempel være utfordrende med samvalg om pasienten er akutt psykotisk. I slike situasjoner kan det være nødvendig at helsepersonell sørger for at pasienten får forsvarlig hjelp. Jeg vil likevel poengtere at det å være akutt psykotisk eller tvangsinnlagt ikke nødvendigvis betyr at pasienten mangler all evne til å kunne samarbeide.
Økt bevissthet
Forskeren mener derfor det alltid bør vurderes i hvilken grad og på hvilke premisser pasienten har mulighet til å delta i samarbeid om de valgene som skal tas. Studien viser at det er et potensial og behov for økt oppmerksomhet rundt samvalg for denne pasientgruppen.
Hva skal til for å sikre samvalg for pasienter med psykoselidelser?
- Det virker å være nødvendig med mer opplæring for å sikre samvalg for pasienter med psykoselidelser. Opplæringen bør ha både en teoretisk og en praktisk del, og fokusere på bevisstgjøring av de verdiene og holdningene samvalg bygger på, avslutter Haugom.
Om doktorgradsarbeidet
Espen Woldsengen Haugom er stipendiat ved Universitetet i Oslo og tilknyttet Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP).
Haugom er ansatt ved avdeling for Akuttpsykiatri og psykosebehandling, Sanderud, Sykehuset Innlandet. Hans hovedveileder er Anne S. Landheim. Biveiledere er Bjørn Stensrud, Torleif Ruud og Thomas Clausen.
Medforfattere på den første forskningsartikkelen er Bjørn Stensrud, Gro Beston, Torleif Ruud og Anne S. Landheim.
Haugom fortsetter doktorgradsarbeidet sitt og skal i sin neste artikkel se nærmere på hvilke erfaringer pasienter med psykoselidelser har med samvalg. I den forbindelse skal han gjennomføre individuelle intervjuer med utvalgte pasienter.
Den tredje og siste artikkelen i forskerens doktorgradsløp er kvantitativ. Haugom skal her se nærmere på data som er samlet inn i forbindelse med det nasjonale implementeringsprosjektet Bedre Psykosebehandling. Hensikten er å undersøke i hvilken grad pasienter med psykoselidelser har opplevd samvalg.
Les hele forskningsartikkelen: Mental health professionals’ experiences with shared decision-making for patients with psychotic disorders: a qualitative study
Les Haugom sin kronikk hos forskning.no - Samvalg er ikke normalen for pasienter med psykoselidelser