– Vi har søkt Gjensidigestiftelsen om økonomisk støtte, vi vil også søke diverse departementer og direktorater sier Øyvind Arntzen (48) som til daglig jobber som prosjektleder for et rusfritt boligtilbud i kommunen. Det er en million kroner foreningen ber om til neste sommers sjøreise. Øyvind Arntzen håper de som sitter på pengesekkene rundt omkring vil se nytten av prosjektet Hav(b)rus: Turen går over 8 til 10 uker og vil gagne mellom 60-80 rusmisbrukere, sier han. – Når de kommer hjem etter å ha vært så lenge uten stoff eller alkohol, er de sterkt motiverte til å fortsette sin nyktre tilværelse. Risikoen er mindre etter en tid borte fra rusen og med nye positive opplevelser på egenmestring. På båten har de rett og slett ikke en sjanse i havet til å ruse seg, mener Arntzen.
– De må redde seg selv
Øyvind Arntzen har selv vært rusmisbruker. Bare elleve år gammel begynte han å sniffe. Senere fortsatte han med alkohol, piller, amfetamin og heroin. Øyvind har bodd i trappeoppganger og har mange fengselsopphold bak seg. For tretten år siden ble han rusfri. Nå vil han hjelpe andre rusmisbrukere. – Men jeg redder ingen, sier han. – De må redde seg selv.
Forble rusfrie
Redningen for mange har likevel vært M/S Bergvåg, en 80 fots gammel fiskebåt Øyvind Arntzen i 2007 kjøpte til foreningen Alle kan bli rusfri som han og Line Ekenes startet sammen. Etter at han sluttet å ruse seg, har han brukt sjøen mye. Familien har ei hytte på Hvaler og Øyvind har helt fra han var liten og så fiskeskøytene i skjærgården, drømt om å eie en skøyte selv også.
– Det er ingenting som gir meg større ro og indre fred enn å være ute på havet, sier han selv.
Den godfølelsen vil han gjerne dele med andre som livet har fart hardt med. I 2011 og 2012 samarbeidet foreningen hans med RIO – Rusmisbrukernes interesseorganisasjon – om båtreisen Hav(b)rus fra Sarpsborg - Kirkenes til Halden. Øyvind Arntzen var kaptein og hele mannskapet bestod av tidligere rusmisbrukere. Noen hadde vært rusfrie lenge, andre var nettopp blitt det. 85 personer var tilsammen med på de to turene. – Ett år etter tok vi en opptelling og resultatet var veldig positivt, sier Arntzen og tar sats: - 77 av deltakerne våre var fremdeles rusfrie!
LES OGSÅ: Knuser myter, limer glass
Rett fra gata og ombord
En av de 77 var ei jente på 26 år. Hun kom rett fra rusen på gata og inn på båten. Alle kan bli rusfri gjorde et unntak fra regelen om at rusmisbruket skulle være over da de tok inn ungjenta. – Hun ble ivaretatt av de beste hjelperne, personer som selv har kjent abstinensen på kroppen, sier Øyvind Arntzen. Han synes ikke dette var spesielt ansvarsløst eller dristig: – 95 prosent av all avrusning skjer i en bolig uten fagfolk til stede. Det tar maksimalt fem døgn, og vi visste hva jenta og vi hadde foran oss. Det gikk bra! Vi har medikamenter til eventuelt å ta de verste krampene om bord.
Nattlige samtaler i båten
Prosjektet Hav(b)rus er et tilbud til dem som vil ta steget helt ut og bli kvitt avhengigheten til rus og medikamenter. Derfor har de også hatt med seg LAR-brukere på båten. Alle må jobbe – i styrhuset, motorrommet, i byssa og på dekk. På fritida finner de på fellesaktiviteter som for eksempel dykking. – Eller vi sitter bare og prater. Nattlige samtaler der ute på de åpne havet kan bety utrolig mye for livet videre. På båten vet man at alle de andre kan sette seg inn i den situasjonen de er i – de har vært der eller er der selv. Vi vet det fordi vi har kjent det på kroppen hvordan virkeligheten til en rusmisbruker er. Når vi kommer i havn igjen er de fleste motiverte til å fortsette livet uten rus, selv om det selvfølgelig burde vært noe mer som tok dem imot. De fleste ser ut til å klare det også, konstaterer Øyvind Arntzen.
Et par ganger i uka holder de gjestebud for fagfolk med relevant tilknytning eller interesse for rusproblematikk. Også brukerorganisasjoner og frivillige organisasjoner som ønsker å engasjere seg i lokale arrangementer knyttet til M/S Bergvågs besøk i byen eller havna, er velkomne om bord.
Langfart neste år?
RIO er nå ute av bildet og Alle kan bli rusfri hadde derfor ikke penger nok til en lang sjøreise i 2013. I stedet skrapte de sammen nok midler fra noen gode givere og dugnadsarbeider utført av noen av deltagerne til et tokt til Fjordhagen på Tau og videre til Færøyene via Shetland denne sommeren. Nå håper Øyvind Arntzen at de kan få støtte til neste års tokt. Da er planen å dra fra Sarpsborg og opp mot Tromsø, Bjørnøya, Svalbard og Grønland. – Hvis det ikke er for mye is der da, sier Arntzen. – Vi drar kanskje også en tur bortom Jan Mayen og Island, og videre ned til Færøyene og Shetlandsøyene, deretter til Skottland og gjennom Caledonian kanalen derfra til Kristiansand og hjem, sier Arntzen.
Den planlagte sjøreisen vil ta 8 til 10 uker. Nå håper foreningen på en million kroner i støtte slik at de kan ta et nytt tokt mot rusen neste sommer. – Vi samarbeider om deltagere til turen med blant annet Retretten i Oslo og Fjordhagen på Tau. Vi ønsker også at kommunene rundt i landet kommer på banen. Det som har vært viktig er at dette er et gratis opplegg for alle deltagere. Men da er det viktig at noen støtter oss økonomisk, sier Øyvind Arntzen.