Filmen som Lise har laget, vil bli vist konferansen Rusreformen 10 år. Den er gjort på oppdrag fra Nasjonal kompetansetjeneten TSB, som arrangerer konferansen.
– Rusreformen kom like etter at jeg hadde vært i døgnbehandling og noen ting er som natt og dag, sier Lise, som slåss i årevis for å få behandlingen hun trengte. Det som nå er en rettighet.
Likt og ulikt
Innen selve behandlingen er Lise overrasket over dagens akuttbehandling.
– Der jeg var søvnløs i åtte uker og ikke fikk så mye som en Ibux, blir folk nå medisinsk stabilisert på 48 timer!
– Hva er ikke endret?
– Behandleren min på Tyrili, Øyvin Aamot! Han virker helt uendret og like overbevist om at å bekjempe rus er en kulturkamp!
Blandet opplevelse
Det var Tyrili-stiftelsen som fikk ta hånd om henne, i mange omganger. Den siste omgangen var da en gruppe – Lise inkludert – dro på fjelltur i flere uker for å starte metadonstøttet behandling. Med symaskin.
– Det var et stort alvor over det, sier Lise, som i ettertid startet og nå leder Rehabpiloten som blant mye annet driver opplæring i ansvarsgruppemetodikk.
Om å lage filmen sier hun: – Det var tøft å se tilbake på årene som var. Det jeg sitter igjen med er først og fremst takknemlighet over livet jeg har nå!
Mer kunnskapsformidling
Konferansen skal også ta for seg hva forskningen sier om Rusreformen og markere at fagfeltet Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) endelig har fått sin egen kompetansetjeneste; Nasjonal kompetansetjeneste TSB. Kompetansetjenesten som Helse- og omsorgsdepartementet har gitt Oslo Universitetssykehus i oppdrag å drifte, skal presentere smakebiter på framtidig kunnskapsformidling.
Filmen vil bli lagt ut etter lanseringskonferansen på TSB sine nettsider.