I 2023 ble det besluttet å samle tre nasjonale kompetansetjenester: Nasjonal kompetansetjeneste for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (NKTSB), Nasjonal kompetansetjeneste for personlighetspsykiatri (NAPP) og Nasjonal kompetanse-tjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) til et nytt nasjonalt senter fra 2025.
2024 vil være et overgangsår hvor NKROP opprettholder aktivitetene på våre innsatsområder frem mot sommeren, for så å gradvis justere kurs med utgangspunkt i nytt mandat og ny organisering. På vegen mot noe nytt er det viktig med et tilbakeblikk på det som har vært, som grunnlag for det som skal skapes.
Les mer: Samles i et nytt nasjonalt senter
Ting tar tid
NKROP videreførte i 2023 arbeidet med utgangspunkt i gjeldene mandat, strategi og handlingsplaner. ROP retningslinjen som kom i 2012 er stadig aktuell for vårt felt. Til tross for flere innsatser er det fortsatt anbefalinger som ikke er implementert.
En ROP-lidelse innebærer en samtidig rus- og psykisk lidelse. Mange har i tillegg somatiske helseutfordringer. Dette er sammensatte og komplekse tilstandsbilder som krever nærhet til tjenestene og samhandling fra ulike tjenesteaktører på ulike nivå over tid.
Ulike tilsyn har vist at rus- og psykiske helsetjenester har utfordringer knyttet til både kartlegging, samhandling og kontinuitet på tjenestene. Med bakgrunn i det retter våre innsatsområder seg særlig mot implementering av samhandlingsteam som ACT/FACT team, integrerte tjenester, utrednings- og kartleggingsverktøy og en nettside som formidler fag og forskning.
Innsatsen mot samhandlingsteam gjennomføres i samarbeid med NAPHA. Fra 2024 vil NAPHA koordinere dette arbeidet. Det tar utgangspunkt i opplæringstiltak og oppfølging av teamene med troskapsmålinger for å sikre at teamene fortsatt arbeider som et FACT team. Arbeidet med eksterne troskapsmålinger er videreført og vi er i gang med å arbeide frem materiale til målinger som teamene selv kan gjennomføre.
Nytt i 2023 er at vi har gjennomført syv webinarer med ulike tema fra manualen for integrert behandling (IDDT). Det er også gjennomført en pilotering av modellen mot tre DPS-regioner med gode tilbakemeldinger.
Behov for kunnskapsbaserte tjenester
En viktig aktivitet for en kompetansetjeneste er kunnskapsproduksjon og kunnskaps-formidling for økt kompetanse ute i helsetjenestene. NKROP bidrar på kurs og konferanser med fag- og forskningsbasert kunnskap om rusmisbruk og psykiske lidelser. Forskningsaktiviteten vår er høy med utgangspunkt i antall prosjekter, antall publikasjoner og deltagelse i forskningsnettverk.
Et overordnet mål for forskningen ved NKROP er å styrke det vitenskapelige grunnlaget for tverrfaglig behandling, samarbeid og samhandling for personer med samtidig rus- og psykisk lidelse. Forskningen gjenspeiler våre innsatsområder, er praksisnær og gjennomføres i samarbeid med brukere og deres organisasjoner. All forskning er eksternt finansiert.
Det unike med forskningen ved NKROP er den korte vegen fra forskningsresultater til implementering i klinisk praksis. I den endringen vi nå er en del av blir det viktig å ivareta denne måten å arbeide på.
I 2023 er vi spesielt stolte av at vi sammen med skandinaviske kollegaer gjennomførte konferansen SKANROP hvor temaet var Rus og psykiske lidelser i et livsløp – overganger og løsninger. Konferansen samlet over 400 deltagere og var et viktig bidrag til dialog over landegrensene.
Arbeidet med å sikre kvalitet og tilgang på ulike utrednings- og kartleggingsverktøy til bruk i både spesialist- og kommunehelsetjenesten er pågående. Det arbeides med å reetablere det diagnostiske verktøyet ROP-screen som et digitalt verktøy. I tillegg er det utarbeidet digitale utredningspakker for bruk i FACT team.
Gode kommunikasjonskanaler
NKROP har ledere og medarbeidere tilknyttet ROP-feltet i kommunene og i spesialisthelsetjenesten som målgruppe. En viktig kommunikasjonskanal er nettsiden rop.no som formidler fag- og forskningsbasert kunnskap.
I 2023 produserte NKROP 121 nyhetsartikler på rop.no. Artiklene gir populær-vitenskapelig formidling av fagfellevurderte forskningsartikler, praksiseksempler og andre aktuelle saker fra rus og psykisk helsefeltet. Fagstoffet organiseres i månedstema som også har vært supplert med webinarer. Kombinasjonen av webinarer og artikler på nettsiden gjør at vi når bredere ut. Vi har gode erfaringer med å arbeide på denne måten.
NKROP deltar i ulike faglige nettverk. Spesielt vil vi peke på vårt Ekspertråd med representanter fra ulike bruker- og fagorganisasjoner. Rådet ledes av vår erfaringskonsulent, og møtes to ganger i året. Ekspertrådet har vært et viktig fora for å drøfte og få tilbakemelding på aktuelle saker vi arbeider med.
Til slutt
I 2023 kom blant annet Opptrappingsplan for psykisk helse, Forenkle og forbedre – rapport fra ekspertutvalg for tematisk organisering av psykisk helsevern og samtykkeutvalgets rapport Bedre beslutninger og bedre behandling. I tillegg fikk vi Sykehustalen fra helse- og omsorgsministeren i januar 2024. Fra tidligere drar vi med oss gjennomganger og tilsyn som viser at rus- og psykiske helsetjenester fortsatt har utfordringer knyttet til kartlegging, samhandling og kontinuitet på tjenestene. Alle disse peker på behovet for å styrke arbeidet rundt mennesker med et samtidig rusmisbruk og en alvorlig psykisk lidelse.
Som Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse har vi arbeidet for å gjøre helsetjenestene mer kunnskapsbasert og bedre for vår pasient-/ brukergruppe. Nå skal vi sammen med to andre kompetansemiljøer etablere noe nytt med målsetting om å samle og videreføre det beste fra tre kompetanstjenester over i et nytt kompetansesenter. Med stramme ressurser er det en stor utfordring de tre tjenestene har fått i oppdrag å løse.
En viktig ledesnor er å skape noe som speiler fagfeltets behov og som samtidig oppleves nyttig og tilgjengelig for alle brukere av dagens kompetansetjenester. Der står vi. Så vil prosessen frem mot juni 2024 vise hvor godt vi lykkes.