Alle som jobber med ROP-feltet vet at pasientforløpet kan være langvarig og fullt av bølgedaler. De fleste ROP-brukere har behov for tjenester fra både kommuner og spesialisthelsetjeneste samtidig, og opplevelsen av å falle mellom to stoler er dessverre fremdeles dagligdags. I en årrekke har forskning vist at brukere og pårørende opplever at de ikke passer noe sted, og at ansvaret skyves frem og tilbake i tjenestesystemet.
Hvor skal man begynne for å få oversikt over hvilke regler og retningslinjer som gjelder og, ikke minst, hva som kan være til nytte i pasientforløpet for mennesker med rus og psykisk lidelse? Et godt utgangspunkt kan være Omsorgsbibliotekets nye utgivelse «Pasientforløp for personer med samtidig rusmiddellidelse og psykisk lidelse: En oppsummering av kunnskap». Her løftes det frem en rekke gode erfaringer og velfungerende tiltak.
Jus og forskning
I oppsummeringen presenteres lover, forskrifter, offentlige dokumenter, faglige veiledere og nasjonale retningslinjer med relevans for tema. Ikke minst inkluderer oppsummeringen rundt 150 forsknings- og utviklingsarbeider fra perioden 2008–2017. De fleste forskningsarbeidene er fra norsk sammenheng, men internasjonale og nordiske studier med særlig overføringsverdi og relevans er tatt med.
Målet med oppsummeringen er å gi enkel og tilrettelagt oversikt over både utfordringer, erfaringer og tiltak som er gjort på området de siste årene. Oppsummeringen beskriver fordeler og ulemper ved ulike tilnærminger mellom kommune og spesialisthelsetjeneste, lovpålagte planer og avtaler, bruk av informasjonsteknologi og fastlegenes rolle i møte med ROP-brukere. Det pekes på relasjonenes betydning for pasientforløpet, på utfordringer knyttet til å skaffe et passende boligtilbud og på hvordan manglende bolig kan hindre bedringsprosesser.
Bred målgruppe
Det vektlegges dessuten at det finnes en rekke gode erfaringer med vellykket samarbeid og velfungerende tiltak i kommunene.
Oppsummeringen er først og fremst skrevet for ansatte og ledere i kommunehelsetjenesten, men den er også nyttig for ansatte i spesialisthelsetjenesten, brukerorganisasjoner, pårørende, studenter, undervisere, forskere, politikere og andre med interesse for fagfeltet.