Lite tilpasset
Verktøyet det er snakk om er den såkalte 2010-skalaen. Den er hentet fra Nederland og har vært i bruk i Norge siden de første norske FACT-teamene ble etablert. Opprinnelig ble den direkte oversatt til norsk. Selv om den etter dette har gjennomgått noen revideringer, har den likevel i liten grad vært tilpasset norsk kontekst.
Dette er det nå endringer på. Den nye versjonen av 2010-skalaen er nå revidert slik at den skal fungere bedre for team som jobber i Norge. Et særegent trekk ved mange Norske FACT-team er at de består av ansatte fra både kommune/bydel og spesialisthelsetjenesten. Denne og andre organisatoriske og strukturelle faktorer er det tatt høyde for ved tilpasningen av skalaen.
Ingen krav til sertifisering
I Nederland må FACT-teamene vurderes opp mot fidelityskalaene og sertifiseres for å få lov til å kalle seg et FACT-team og yte tjenester etter modellen. Slik er det ikke i Norge.
- Det finnes ingen godkjenningsordning for norske team, men team som er inne i en tilskuddsordning skal gjennomføre fidelitymåling. Samtidig anbefaler vi, i NKROP og NAPHA, at alle norske team jevnlig benytter seg av fidelitymålinger for å avdekke forbedringsbehov og få en tilbakemelding på grad av modelltrofasthet, sier faglig rådgiver i NKROP, Thomas Kulbrandstad.
Gi feedback til teamet
Sigrunn Odden ved NKROP har vært prosjektleder for revideringen av 2010-skalaen, sammen med en arbeidsgruppe med personer fra NKROP og NAPHA. Kulbrandstad håper mange av teamene nå vil ta i bruk den reviderte skalaen.
- Ved å gjøre fidelitymåling blir det veldig tydelig hvor teamet ligger tett opp til modellen og hvor det er forbedringspotensial, sier Kulbrandstad.
Han er tydelig på at en fidelitymåling må involvere hele teamet.
- Gullet i en slik måling er at hele teamet blir involvert og i etterkant får mene noe om hvordan man kan jobbe med eventuelle utfordringer og forbedringsområder.
- Så er det viktig å påpeke at en fidelitymåling har sine begrensninger. Målingen har sitt hovedfokus på organisering, struktur og innhold i oppfølgingen/behandlingen i henhold til modellen. Målingen sier for eksempel ingen ting om hvordan det går med brukeren eller hvordan det ordinære tjenesteapparatet opplever samarbeidet med teamet. Det må søkes i andre kilder for å vurdere slike utfallsmål, sier han.
Intern eller ekstern måling
Fidelitymålinger kan gjøres av teamet selv eller av eksterne, for eksempel NKROP.
- Det er noe med å få blikket utenfra. Det kan være vanskelig for teamene selv å vurdere hvordan de ligger an knyttet til ulike parametere. Å gjennomføre en grundig fidelitymåling krever også tid, og kan derfor være litt utfordrende å få gjennomført i en travel klinisk hverdag.
- Ideelt skulle alle nyoppstartede team, som et minimum, fått tilbud om ekstern måling av modelltrofasthet ett år etter inntak av første bruker. En slik førstegangsmåling kunne ha blitt fulgt opp gjennom en intern måling av teamet selv, ett år senere, for å synliggjøre status –og utfall av eventuell forbedringsarbeid, sier Kulbrandstad.
Per i dag foreligger det imidlertid ingen overordnede nasjonale føringer eller prioriteringer som kan sikre alle nye team en slik ekstern måling.
- Et slikt tilbud burde vi hatt på plass i en så stor og omfattende nasjonal tjenestereform som satsing på ACT/FACT-team i realiteten er, påpeker han.
Så langt er det gjennomført ekstern fidelitymåling av rundt 40 norske FACT-team. Kulbrandstad er likevel spent på hvor mange team som vil gjennomføre fidelitymålinger i tiden fremover når stadig flere team går ut av tilskuddsordningen og skal over i ordinær drift. Da blir det i stor grad opp til de enkelte teamene å prioritere og sette av ressurser til å få gjennomført målinger.
- Jeg tenker uansett at fidelitymålinger er helt sentralt for team som ønsker å jobbe etter FACT-modellen. For bedre å tilrettelegge for intern måling av modelltrofasthet, utvikler vi nå veiledningsmateriale for team som skal måle seg etter den reviderte 2010-skalaen.
- Vi håper at veilederen vil bli en god støtte for teamene, sier Kulbrandstad, og legger til at det jobbes for å ha dette materialet klart til etter påske.
Egen skala for viderekommende team
Han trekker samtidig frem at NKROP er i gang med norsk tilpasning av den nederlandske 2017-R skalaen.
- Denne skalaen er mindre detaljert enn 2010-skalaen, og vil være fin å bruke for de teamene som har fått på plass en god struktur og vært i drift en stund. Når denne skalaen vil være klar og bli tilgjengeliggjort for norske team er ennå litt usikkert, men uten å love for mye kan høsten 2023 kanskje være realistisk, sier han.
- Vi anbefaler imidlertid 2010-skalaen for nye team de første tre til fire årene, presiserer han.
Her finner du den reviderte skalaen og mer om fidelitymåling av FACT-team