- Dilemmaet er ikke om pårørende ønsker mer tvang, men at pårørende opplever at pasienten ikke får forsvarlig behandling. Tvang er et alvorlig inngrep. Jeg som pårørende ønsker ikke at man skal bruke tvang, dersom man kan få hjelp tidlig nok, sier Sundby.
Hun trekker frem reduksjon i antall døgnplasser i psykisk helsevern, både akutt og videre døgnbehandling som uheldig for de sykeste pasientene. Med få døgnplasser, må pasientene være veldig syke før de blir innlagt i akuttpsykiatrien.
- Da risikerer man å måtte bruke tvang, også inne på institusjonen, som man kanskje ellers ikke hadde behøvd. Dette synes jeg er helt uakseptabelt. Jeg mener man bør kunne bruke tvang for å sikre pasienten et godt behandlingstilbud. Man bør ikke bruke tvang dersom man ikke samtidig kan sannsynliggjøre at man kan gi pasienten god og riktig behandling, sier hun.
Les også: - Jeg har opplevd tvang, og det er jeg takknemlig for
Bør utrede gjentatte rusutløste psykoser
Sundby trekker blant annet frem rop-pasienter (rus og psykisk lidelse) som ikke blir utredet for psykisk lidelse og som blir utskrevet for fort.
- Hvis en voksen ruspasient er inn og ut av akuttavdelingen med rusutløst psykose, bør det ringe en bjelle. Da kan det være snakk om en primærpsykose. I dag er lovverket sånn at dersom pasienten kommer seg til hektene, og man ikke kan si at det åpenbart mangler samtykkekompetanse, kan ikke helsepersonell holde vedkommende tilbake i institusjon. Dette gjelder selv om man vurderer at pasienten bør utredes, sier Sundby.
Hun mener at man i større grad enn i dag bør vurdere om vilkårene etter psykisk helsevernloven §3-2 er til stede for å være tryggere på at pasienten ikke har en underliggende psykoselidelse. Særlig dersom man er i tvil om samtykkekompetansen.
Ny, norsk forskning: Rusutløst psykose bør sees på som en psykoselidelse
Bedre samarbeid mellom rus og psykisk helsevern
Styrelederen mener også det er viktig at samarbeidet mellom tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) og psykisk helsevern bedres. Her er det fort gjort at rop-pasienten faller mellom stolene.
- TSB har verken bemanning, kompetanse eller noen lovhjemler som gjør at de kan håndtere utagerende pasienter. For å ivareta helsepersonell og andre pasienter, skrives disse utagerende pasientene ut for ofte, uten at man sikrer at de utredes videre innen psykisk helsevern, sier hun.
Nye Narvik sykehus: Fire nye akutt- og avklaringssenger for TSB og psykisk helsevern
Er ikke pårørendes ansvar
Til slutt påpeker Sundby at helse- og omsorgstjenesteloven bør endres, slik at det er helsepersonell som har ansvar for å vurdere pasientens helsetilstand, og ikke pårørende.
- Ifølge §10-1 er det slik at kommunen kan undersøke og vurdere bruk av tvang etter melding fra pårørende. Det bør være kommunen som skal vurdere behovet for bruk av tvang på eget initiativ, bortsett fra ved gravide rusmiddelavhengige. Det er uheldig at lovgiver overlater dette ansvaret til pårørende. Dette bør presiseres i loven, sier Sundby, og legger til at hun tror det kan være uheldig for relasjonen at pårørende er den som skal melde fra.
- Det er heller ikke alle som har pårørende, sier hun.