Kort om NKROP
NKROP ble etablert i 2012. Tjenesten fikk i oppdrag å jobbe med nasjonal kompetanse-utvikling og kompetansespredning innen fagfeltet rus og psykisk helse. Målet har vært å bidra til at helsetjenestene, både kommunal- og spesialisthelsetjenesten, yter kunnskapsbaserte, integrerte og helhetlige tjenester til personer med samtidig rus og psykiske lidelser (ROP).
NKROP har også jobbet for å bidra til redusert stigma for personer med rus og psykisk lidelse.
Primærmålgruppene for NKROPs arbeid har vært ledere og medarbeidere tilknyttet ROP-feltet i spesialisthelsetjenesten og i kommunene, samt representanter for bruker- og pårørendeorganisasjoner.
Øvrige målgrupper har vært brukere og pårørende, undervisningspersonell tilknyttet relevante profesjonsutdanninger ved universiteter og høgskoler, frivillige-/ideelle organisasjoner, ansatte i tilgrensende fagområder, politikere, journalister og befolkningen for øvrig.
Nasjonale kompetansetjenester
Oppdraget til nasjonale kompetansetjenester er nedfelt i Forskrift om krav til spesialisthelsetjenester, betegnelsen universitetssykehus m.m. kap. 4.
Per i dag finnes det rundt 50 forskjellige kompetansetjenester innenfor spesialisttjenesten i Norge, hvorav de fleste er knyttet til ulike fagområder innen somatiske helsetjenester.
Endret organisering av kompetansetjenester
De regionale helseforetakene har fått i oppdrag å følge opp beslutningen om en definert funksjonstid for kompetansetjenester knyttet til “sine” foretak.
Et av oppdragene har vært å vurdere hvordan og på hvilke områder innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) det er et særskilt behov for å videreføre kompetansen som ligger i dagens kompetansetjenester. I det ligger også en vurdering av hvordan oppgavene best kan løses og organiseres fremover. Etablering av et nytt nasjonalt kompetansemiljø er et alternativ som vurderes i prosessen.
I arbeidet er det innhentet tilbakemeldinger og vurderinger fra kompetansetjenestene og underliggende helseforetak. Arbeidet er nå i en sluttfase. Endelig avgjørelse skal tas av interregionalt fagdirektørmøte (fagdirektørene i de fire regionale helseforetakene) i september 2023.
Hva har NKROP bidratt med?
NKROP har vært en sentral aktør knyttet til etablering, implementering og evaluering av samhandlingsmodellene ACT og FACT i Norge. Dette er tjenestemodeller som er spesielt rettet mot å yte tjenester til personer som faller utenfor det ordinære tjenesteapparatet.
Sammen med Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA) har NKROP hatt ansvar for og gjennomført opplæring av medarbeidere i ACT/FACT-team. NKROP har også jobbet med følgeforskning og evaluering av ACT og FACT-team. Kunnskap fra denne aktiviteten er aktivt brukt til å bedre implementeringen av ACT og FACT i Norge. Videre har NKROP bidratt med utarbeidelsen av modellbeskrivelsen for FACT Ung og bistår nå i implementeringen av denne modellen.
Våren 2022 lanserte NKROP en norsk versjon av den amerikanske behandlingsmanualen Integrated Dual Disorders Treatment. Kompetansetjenesten sitter med de norske distribusjonsrettighetene for manualen og jobber nå med piloter for å teste ut manualen i en norsk kontekst.
NKROP har også evaluert og forsket på andre samhandlingsmodeller enn ACT og FACT, i tillegg til forskning på en rekke andre områder knyttet til ROP-feltet. Tjenesten har aktivt jobbet med fag- og forskningsformidling gjennom ulike kanaler og plattformer.
Tjenesten har årlig arrangert ROP-dagen. En fagdag for alle interessenter på ROP-feltet. I tillegg inngår NKROP i det Skandinaviske nettverket for psykisk helse og rus, SKANROP, og har hatt arrangøransvaret for nettverkets konferanse ved to anledninger. Senest i juni 2023, da over 400 deltakere fra hele Skandinavia var samlet til fagkonferanse i Hamar.
Se for øvrig NKROPs årsrapporter for et mer utfyllende bilde av vår aktivitet.
Hva gjenstår av arbeid på ROP-feltet?
Flere rapporter peker på at helsetjenestene fortsatt sliter med å levere gode tjenester til personer med sammensatte og alvorlige rus- og psykiske lidelser, se blant annet:
- Tilsyn med tjenestetilbudet til personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse (ROP-lidelser) i 2017 og 2018
- Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet
- Bedre helse og lengre liv
- Sammen om mestring
- Rus og menneskerettigheter
Behovet for fortsatt innsatts gjenspeiles også i Opptrappingsplanen for psykisk helse 2023 - 2033, som ble lansert i juni 2023.
I opptrappingsplanen slår regjeringen fast at de ønsker å videreføre og videreutvikle satsingen på ACT/FACT og andre modeller for integrerte tjenester til personer med ROP-lidelser.
Økonomiske ressurser og tilgang på kvalifisert personell er viktig for å nå målsettingene. Samtidig vil en måtte gjøre prioriteringer. I denne prosessen er det viktig at det finnes kompetansemiljøer som driver kunnskapsutvikling og kunnskapsformidling til nytte for brukere, pårørende og helsetjenesten. Et viktig spørsmål er derfor hvordan disse tjenestene skal organiseres fremover.