Kvande (46) bodde fire år i en leilighet i Skien, men ble kastet ut fordi han ikke betalte husleie. Neste bosted ble Hybelhuset til Skien diakonale senter, før husdrømmen kom opp.
Trodde de spøkte
– At noen hadde tro på meg, og ville være med å bidra så jeg kunne få min egen bolig, måtte være en spøk, tenkte jeg første gang jeg hørte det, sier han.
Kvande er en av seks beboere som fikk tilbud gjennom Skien diakonale senter om å bygge sin egen bolig.
– Å delta på dugnader i nabolaget, invitere folk inn på en kaffekopp, ta ansvar… Du aner ikke hva det betyr for meg, sier Kvande, som i tre år har hatt sin egen enebolig.
LES OGSÅ: Derfor blir pårørende bindeleddet
Vil invitere datteren
Denne våren er han i ferd med å avslutte behandling for rusavhengighet på Borgestadklinikken i Skien. Han er med i legemiddelassistert rehabilitering. Etter å ha ruset seg siden han var 12, har han fått Subutex i fem år, og vil være ferdig med livet som aktiv misbruker. Nå ser også han lyst på fremtiden.
Motivasjonen for å bli rusfri er stor. Blant annet for å kunne ha en rusfri hverdag der han selv bestemmer gjøremålene, ha en jobb å gå til, invitere datteren på besøk og vise seg selv og omverdenen at han klarte å få seg et hjem som er hans. Han ønsker også å holde det i orden inne og ute, og styre dagene selv uten at rusbehovet skal sette dagsorden.
God støtte i verge
For å få orden på økonomien og sørge for at regninger blir betalt i tide, har Kvande en verge som hjelper ham.
Både Kvande og nabo Ove Norschau (59), som er rusfri, så det som en plikt å si ja da de fikk spørsmål om å være med i TV-dokumentaren «Husdrømmen». De ville vise hva bolig betyr for dem, inspirere kommuner og andre rusavhengige og tidligere rusmisbrukere andre steder i Norge, og å gi en takk tilbake til alle dem i Skien som har stilt opp for dem.
– Også er det et poeng å vise at vi er mennesker, kort sagt som folk flest, sier Norschau, som slet med sosial angst og ikke har hatt jobb siden rusproblemene i 1995 tvang ham til å slutte som elektriker ved Union.
Han kuttet ut hasj og amfetamin og ble en nykter mønsternabo på pur trass.
Naboer fikk advokathjelp
Han forteller at nabolaget skaffet seg advokat. De fryktet verdiforringelse av boligene sine på grunn av de nye naboene. Dopsalg til barn og tyverier var andre bekymringer.
– En dag sto en av de kritiske naboene ved gjerdet mitt og stirret på meg og huset mitt. Jeg ville ta ham i hånda og invitere ham inn. Litt motvillig ble han med inn. Siden den gang har vi vært på hils, sier Norschau.
– Jeg har blitt rik!
Regninger som han tidligere la bort blir nå betalt.
– Jeg ville ha det slik jeg var før jeg ble rusmisbruker. I dag har jeg ingen økonomiske heftelser. Jeg får trygd. Av dette betaler jeg 3000 kroner for boligen i måneden pluss utgifter til strøm og vedlikehold, og fortsatt har jeg plenty av penger til meg sjøl. Du kan ikke fatte hvor rik jeg har blitt, sier Norschau.
Han reiser gjerne til alle som vil høre om boligprosjektet i Skien for å spre informasjon og erfaringer.
Å dele min historie gir meg en rus og glede helt uten rusmidler, smiler Norschau.
– Let etter løsninger
Magne Kvande legger vekt på at rusavhengige ofte trenger individuelle løsninger, også når det gjelder boliger.
– En av årsakene til at jeg har hatt depresjoner, er rusavhengigheten og at jeg stadig fikk regninger jeg ikke klarte å betale. Kombinasjonen av at jeg fikk bolig, pluss en verge som skal følge meg i to år til, har vært en god og viktig kombinasjon. Mitt råd til andre er å lete etter løsninger, sier han.
Det som provoserer ham nå, er at folk i Norge må bo på gata.
– Det er en skam, sier han.