Fysiske møteplasser
De siste årene har pandemien lagt mange begrensninger. I 2022 åpnet samfunnet opp og vi kunne igjen planlegge for fysiske møteplasser. Endelig kunne vi invitere til en fysisk utgave av ROP-dagen. Flere av samlingene for dem som deltar i opplæring innen ACT og FACT kunne avholdes fysisk, og vi fikk anledning til å reise ut i fagfeltet for å gjennomføre ulike faglige møter og delta på kurs og konferanser.
En erfaring fra pandemien er at digitale plattformer er gode verktøy som bidrar til en mer effektiv arbeidshverdag gjennom besparelser av tid og bruk av ressurser. Det er likevel et supplement. Som kompetansetjeneste trenger vi å reise ut og møte dere som både bruker og arbeider i rus og psykisk helsefeltet. Vi trenger å høre om de erfaringene dere har i den konteksten dere er og arbeider. Bare på denne måten kan vi få en innsikt i hvordan hverdagen er ute i kommunene og i spesialisthelsetjenesten. Relasjoner og nettverk pleies best når vi møtes.
Erfaringen er derfor at vi trenger begge deler. Vi må fremover fortsatt utnytte mulighetene som ligger i bruk av digitale løsninger. Samtidig må vi huske at ingenting kan erstatte gode møteplasser mellom mennesker. Dette gjelder allment, og kanskje særlig innenfor rus og psykisk helsefeltet.
God behandling og oppfølging
Tjenesteutvikling er et viktig arbeidsområde. Sammen med samarbeidspartnere, har vi over tid arbeidet med implementering av samhandlingsmodeller i rus og psykiske helsetjenester.
ACT/FACT-team er et tilbud til mennesker med alvorlige psykiske helseproblemer og rus. NKROP har bidratt til implementeringen gjennom opplæringssamlinger, følgeforskning og ikke minst, oppfølging av modelltrofasthet. Per i dag er det nasjonalt 80-90 ACT/FACT-team som er i funksjon. Erfaringene med disse teamene er gode. Basert på en poliklinisk og ambulant behandlingsoppfølging, som inkluderer kommune- og spesialisthelsetjenesten, skapes gode møteplasser tilpasset brukergruppen.
Selv om disse teamene mange steder er etablert og har en god drift, er det viktig å holde en oppmerksomhet på om teamene fortsatt arbeider etter modellen. Tilskuddsperioden er over for mange team, og de skal over i ordinær drift. Vi vet at ressurssituasjonen er presset mange steder. Likevel mener vi at med den kunnskapen og de erfaringene vi har, er det viktig at kommune- og spesialisthelsetjenesten i samarbeid klarer å opprettholde dette behandlingstilbudet. Rett og slett fordi det er et godt behandlingstilbud til mennesker i en sårbar livssituasjon.
Nytt i 2022 er satsningen på FACT Ung-team. Dette er samhandlingsteam tilpasset barn og unge innenfor aldersgruppen 12-25 år. Arbeidet koordineres fra NAPHA, og NKROP deltar som bidragsyter sammen med andre bruker- og fagmiljøer. NKROP har hatt ansvaret for en forskningsbasert evaluering av de første FACT Ung-teamene i Norge. Evalueringsrapporten ble presentert på et oppstartseminar i Oslo 1. november. Vi har også hatt ansvar for en modellbeskrivelse som FACT Ung-team kan ta i bruk i årene fremover. I årene som kommer, er det planlagt for etablering av 70-80 FACT Ung-team. Sammen med andre fagmiljøer søker vi om forskningsmidler for å følge denne utviklingen fremover.
I 2022 kom vi i mål med en norsk versjon av den amerikanske manualen for integrert behandling (IDDT). Dette er en praktiskorientert arbeidsmanual for å sikre at mennesker med rus og psykiske helseproblemer tilbys gode og integrerte tjenester. Mange av enkelttiltakene representerer ikke noe nytt, men arbeidsmetodikken legger opp til at tjenester tilbys sammen og samtidig. Manualen er gratis og kan bestilles i digital utgave på iddt.no. NKROP planlegger for å pilotere manualen mot noen fagmiljøer i 2023.
Utredning- og kartleggingsverktøy er et annet viktig område for NKROP. Det siste året har vi bistått Helsedirektoratet med å gjennomgå retningslinjer og andre normerende produkter, for å oppdatere disse med gjeldende anbefalte utrednings- og kartleggingsverktøy. Av statistikk for bruk av nettsiden, ser vi at utrednings- og kartleggingsverktøy brukes mye. Vi vil fortsette å holde denne oversikten oppdatert. Over i 2023 vil vi også bistå Helsedirektoratet i en revisjon av Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse – ROP lidelser.
Høy forskningsaktivitet
NKROP har et ansvar for å videreutvikle fagfeltet gjennom forskning og etablering og deltagelse i nasjonale og internasjonale nettverk. Forskningen skal være praksisnær, knyttet til behovet for bedre tjenester til mennesker med rus og psykiske lidelser og gjenspeile NKROPs innsatsområder. I 2022 hadde NKROP 11 stipendiater, 4 postdoktorer og flere forskere tilknyttet. Vi har per nå 18 pågående forskningsprosjekter og er involvert i ulike forskningsgrupper. Alle forskningsprosjektene er eksternt finansiert. Forskningsaktiviteten har resultert i en rekke vitenskapelige artikler og fagbøker de siste årene. I 2022 ble det avlagt tre doktorgrader tilknyttet tjenesten.
Over i 2023 fortsetter forskningsaktiviteten både i forhold til oppfølging av etablerte prosjekter og i utvikling av nye. I alle prosjektene vektlegges et samarbeid med andre fag- og forskningsmiljøer.
Formidling og nettsider
En av våre viktigste oppgaver er formidling av fag, forskning og praksiserfaringer. Medarbeidere ved NKROP deltar årlig på en rekke kurs, konferanser og seminarer.
Det har gjennom 2022 vært høy aktivitet på vår nettside rop.no. Ukentlig publiseres ulike fagsaker. I tillegg finnes mye nyttig fagstoff på sidene: faglige foredrag på ulike tema, informasjon om kurs og konferanser, med mer. I 2022 har nettsidene gjennomgått en «ansiktsløfting». Dette både for å bedre brukervennlighet, men også for å utbedre nettsidene i tråd med gjeldende regler for tilgjengelighet.
For å belyse ulike perspektiver er aktuelle fagsaker på nettsiden organisert rundt ulike månedstema. Nytt mot slutten av 2022 var at vi med utgangspunkt i månedstema arrangerte webinarer. Disse vil vi fortsette med i 2023. Vi legger også opp til at webinarene skal være tilgjengelig i etterkant av direktesendingene.
Tilgjengelige nettsider med aktuelle saker er et kontinuerlig prosjekt. Dette er noe vi fortsatt vil ha stor oppmerksomhet på over i 2023. Saker fra nettsiden distribueres også annenhver uke i NKROPs nyhetsbrev.
Her kan du melde deg på vårt nyhetsbrev
Til slutt
NKROP deltar i ulike faglige nettverk. Spesielt vil jeg peke på vårt ekspertråd med representanter fra ulike bruker- og fagorganisasjoner. Rådet ledes av vår erfaringskonsulent, og møtes to ganger i året. Ekspertgruppa er et viktig fora for å drøfte og få tilbakemelding på aktuelle saker vi arbeider med.
NKROP skal sammen med skandinaviske kollegaer arrangere en fagkonferanse på Hamar i juni: SKANROP 2023. Konferansens hovedtema er «Rus og psykiske lidelser i et livsløp – overganger og løsninger».
Over to dager vil vi gjennom plenumsforedrag og parallellsesjoner, få presentert fagstoff, få mulighet til å delta i diskusjoner og ikke minst bli kjent med nye kollegaer. Velkommen til Hamar!
Sist er NKROP som andre nasjonale kompetansetjenester omfattet av en omstillingsprosess. Etter en definert funksjonstid skal nasjonale kompetansetjenester enten avsluttes eller videreføres i en annen organisasjonsform. Vi er aktivt på i denne prosessen, men vet fortsatt ikke helt hvor den ender for vår del. Uansett vil vi fortsette som vi har gjort gjennom hele 2023.
Med ønske om et fortsatt godt samarbeid!
Bjørn Stensrud
Leder av NKROP