- Ved å kartlegge både positive og negative konsekvenser av pasientens fellesskap, unngår man at det blir en “one size fits all”- tilnærming til recovery. Man kan også unngå at den som har det beste utgangspunktet, får mest og best hjelp, sier Morten Brodahl, medforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP).
- Dette vil også kunne hjelpe helsearbeiderne med å forstå hvilket utgangspunkt og behov den enkelte pasienten har. I tillegg vil det bli lettere for pasienten selv å se sammenhengen mellom sine rus- og psykososiale utfordringer, sier Brodahl videre.
Pakkeforløpene krever kartlegging av fellesskap
De nylig implementerte pakkeforløpene for rus og psykisk helse, krever kartlegging og utredning av pasientens behov, utfordringer og ressurser. Det har imidlertid manglet verktøy for systematisk kartlegging i tråd med de nasjonale retningslinjene.
Implementering av verktøyet, og tilnærmingene som foreslås, kan øke sannsynligheten for å oppnå flere av pakkeforløpenes hovedmål.
Flere typer fellesskap
Ett av funnene i studien, viser at det er viktig å inkluderer et mangfold av fellesskap i kartleggingen og utredningen av pasientenes sosiale situasjon, samt i arbeidet med å fremme fellesskap gjennom pakkeforløp.
Dette inkluderer terapeutiske fellesskap, ideelle fellesskap, geografiske fellesskap, som nabolag, og relasjonelle fellesskap, som skole, jobb og andre rusfrie miljøer.
- Dette verktøyet kan hjelpe helsevesenet å gi de som trenger det en mer individrettet bedringsprosess. Dette kan igjen føre til mer tillit og god relasjon til hjelpeapparatet, som igjen kan hjelpe den enkelte med deres utgangspunkt og ønsker, sier Brodahl.
Funn fra tidligere studie
Verktøyet og tilnærmingene som blir foreslått, er utviklet på grunnlag av funn fra en tidligere deltakende dybdestudie. Der ble flere ulike fellesskap og bedringsprosesser hos personer med rusproblematikk som mottar hjelp og tjenester fra kommunale tjenester, kartlagt.
Forskergruppen gjennomførte intervjuer med et utvalg på 16 informanter fra fire norske kommuner. Alderen varierte fra 24 til 77 år, og utvalget inkluderte informanter med forskjellige erfaringer og recoveryprosesser.
Les hele artikkelen: Kartlegging, utredning og fremming av fellesskap og opplevelse av fellesskap gjennom pakkeforløp for pasienter med rusproblematikk.
Forfattere: Nina Kavita Heggen Bahl, Anne Signe Landheim, Hilde Eileen Nafstad, Rolv Mikkel Blakar og Morten Brodahl.