Det nye senteret har fått navnet Nasjonal kompetansetjeneste for ruslidelse og psykisk lidelse.
Har 15 ansatte
Ved oppstart har tjenesten 15 ansatte, i alt fra tjue til hundre prosent stilling. Anne Landheim er forskningsleder og fungerende daglig leder, inntil ny leder er ansatt.
De ansatte kommer fra Regionalt kompetansesenter for dobbeltdiagnose (RKDD) og fra ROP-virksomheten ved Kompetansesenter Rus - Region Øst (KoRus-Øst). RKDD er nedlagt som kompetansesenter, mens KoRus-Øst forsetter med de andre oppgavene som senteret også skal ivareta. Den nye tjenesten har et budsjett på 11,4 millioner kroner pluss prosjektmidler.
Slår sammen
Det er et nasjonalt helsepolitisk mål å styrke arbeidet med ruslidelser og psykiske lidelser (ROP). På Sanderud sykehus i Hedmark har to ulike kompetansesentra i flere år arbeidet side om side med mange av de samme oppgavene overfor spesialisttjenesten og kommunene.
– Vi ville slå sammen de to sentrene for å utnytte hverandres kompetanse bedre, slik at fagfeltet kan forholde seg til ett og ikke to ulike kompetansemiljøer, sier Landheim.
Skal dele kunnskap
Den nye nasjonale tjenesten er organisert under Avdeling for psykose og rehabilitering, Divisjon psykisk helsevern, ved Sykehuset Innlandet HF. Helse Sør-Øst har ansvaret for tjenesten, som er lagt til Sanderud sykehus i Hedmark.
Kompetansetjenesten skal bidra til å utvikle og spre kunnskap og kompetanse på fagområdet ruslidelse og psykisk lidelse. Tjenesten skal:
Sørge for kunnskaps- og kompetansespredning
Bidra til kompetanseutvikling
Delta i forskning og etablering av forskernettverk
Bidra i relevant opplæring og undervisning
Etablere og drifte faglige nettverk
”Overvåke” og formidle behandlingsresultater
Øverst på lista
Prioriterte områder for tjenesten er:
Holdninger
Bolig
Meningsfylt aktivitet/arbeid
Sosiale nettverk
Samhandling
Behandlingsmodeller
Målgruppe for tjenesten er ansatte i tverrfaglig spesialisert behandling, i psykisk helsevern og kommunens helse- og omsorgstjenester inkludert NAV, og brukere/pasienter og deres pårørende.
Vil ha mer kunnskapsbasert praksis
Tjenesten skal bistå ansatte i spesialisthelsetjenesten og kommunene med kunnskap og metoder i kunnskapsbasert praksis. Arbeidet skal hovedsakelig ta utgangspunkt i Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig rus- og psykisk lidelse. Tjenestens hovedoppgave blir å stimulere og bidra til implementering av den nasjonale retningslinjen. Med kunnskap menes både erfaringsbasert kunnskap og forskning.
Landheim mener at selv om retningslinjen er presentert, så gjenstår det en stor jobb.
– Den krevende implementeringen, deling av gode og dårlige erfaringer, og å dokumentere hva som er god praksis, krever tett oppfølging. Vi skal bidra til å utvikle og heve kvaliteten på ROP-arbeidet, sier Landheim.
Starter nytt nettsted
Tjenesten skal ikke drive pasientbehandling. Den skal fortsatt foregå i helseforetak og kommuner.
Med åpningen av ny tjeneste blir nettsiden dobbeltdiagnose.no erstattet av rop.no. Her blir det informasjon, kunnskaps- og kompetanseformidling, og diskusjon.