Brukerne bor i tilrettelagte boliger, og har eller har hatt et langvarig og omfattende rusbruk, samt psykisk lidelse.
Et av tiltakene, er et spesialteam som skal møte brukerne uten stigma og fordømmelse. Her skal brukerne kunne snakke åpent om psykiske problemer og hva rusmidlene gjør med dem. Teamet består av medarbeidere på bostedet, en likeperson, medarbeidere fra et rusmiddelsenter og en beboer på bostedet.
- Her kan beboerne være helt åpne og snakke om vanskelige ting. Noen har psykiske problemer i bunn, mens andre har fått psykiske vansker, som for eksempel PTSD, fordi de har levd i et hard miljø. Mange har ikke hatt noen å snakke med om de voldsomme tingene de har opplevd eller blitt utsatt for, sier Mette Richter, cand.phil. i filosofi og prosjektleder.
Ny studie på PTSD og rus: Bør behandles samtidig
Færre innleggelser og overdoser
Richter forteller at tilliten til de ansatte har vokst, og at de har har hatt færre innleggelser og færre overdoser etter de startet med prosjektet i mars 2021.
- Jeg tror det handler om at brukerne kan droppe skyldfølelse og skam og snakke fritt, og jobbe med det som er vanskelig. De kan også snakke åpent om hvilke rusmidler de tar, slik at de kan få den hjelpen de trenger, og vi kan redusere overdoserisiko, sier hun.
Prosjektet har også som mål å bevisstgjøre både medarbeidere, rusmiddelbrukerne og pårørende om hvordan rusmiddelbruk og psykiske lidelser påvirker hverandre.
Les også: Færre innleggelser og mindre tvang med FACT
Ønsker tverrfaglig samarbeid
Mennesker med samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, blir ofte en kasteball i systemet. I Danmark behandles psykisk sykdom regionalt på sykehusene, mens rusmisbruk behandles i kommunene.
- Ofte må man velge hva man skal behandle først. Vi ønsker å legge til rette for samarbeid mellom sykehus og kommune, så brukerne kan få behandling for begge lidelsene samtidig, sier Richter, og legger til at det også er et problem med dårlig samarbeid innad i kommunene.
- Brukerne blir ofte kastet mellom de forskjellige instansene. Derfor har vi laget samarbeidsavtaler som de forskjellige instansene kan bruke, sier hun.
På SKANROP 2023, vil Richter fortelle mer om prosjektet i foredraget “Erfaringer fra et skadereduserende modningsprosjekt”.