Hannas hus skal driftes av Frelsesarmeen, og blir et døgnbemannet omsorgssenter for kvinner. Her er det planlagt seks midlertidige plasser og to akuttovernattingsplasser.
Hilde Øyen Tkaczyk, enhetsleder Bakkegaten Bo og omsorgssenter, Frelsesarmeen rusomsorg, forteller at bakgrunnen for huset var en TV2-reportasje og et veldig spontant huskjøp.
- TV2 hadde noen reportasjer i vår, om at det var et mangelfullt tilbud til kvinner i aktiv rus i Bergen. Kirkens bymisjon drev et akuttovernattingsenter for kvinner i aktiv rus tidligere, men det ble lagt ned, sier Tkaczyk.
Tryggheten forsvant
I dag driver Frelsesarmeen i Bergen Bakkegaten Bo og omsorgssenter, som er et tilbud både til kvinner og menn. I TV2-dokumentaren kom det frem at flere kvinner opplevde at det var noe som forsvant da Kirkens bymisjons tilbud ble lagt ned.
- Det var en trygg havn der de kunne gå inn og lukke døren og få hjelp og støtte uten menn til stede. Det opplever de ikke i samme grad når de besøker oss her i Bakkegaten, sier Tkaczyk.
Les også: ROP-gruppen topper listen over bostedsløse
- Vi skal ikke bare kjøpe det huset, da?
Etter dokumentaren ønsket Bergen kommune å satse på et eget tiltak for kvinner. De sendte en forespørsel ut til alle ideelle organisasjoner som leverer tilbud på rusfeltet til kommunen.
- Vi satt og skulle svare på anbudet. Rett over gaten til Bakkegaten ligger det et veldig fint, rosa hus som var til salgs. Vi kikket ut av vinduet, og så var det noen som sa mest på spøk: “Vi skal ikke bare kjøpe det huset over gaten da?” Og alle bare: “Ja, det gjør vi”, sier enhetslederen.
Seks dager senere var huset deres.
- Og vi hadde ikke engang fått anbudet, sier Tkaczyk.
Heldigvis fikk de anbudet, og Hannas hus forventes å åpne på senvåren til neste år.
Mange har opplevd vold og trusler
Tkaczyk forteller at mange kvinner har opplevd vold og trusler fra menn i miljøet. Det handler ofte om konflikter, gjeld og seksuelle tjenester i forbindelse med kjøp og salg av rusmidler.
- Selv om rusmiljøet i Bergen er stort, kjenner de likevel til hverandre. Hvis en kvinne kommer og overnatter på en akuttseng i Bakkegaten, ligger det nesten garantert en eller to menn i rommene rett ved siden av. Det trenger ikke være et problem, men det kan være det for noen, selv om vi har sikkerhetsrutiner og kamera og lagt til rette for at det skal være trygt her, sier Tkaczyk.
Les også: Hvilken betydning har bolig, støtte og deltakelse for recovery?
Et midlertidig tilbud uten noen grense
Hannas hus skal være et midlertidig tilbud, men Tkaczyk understreker at de ikke har satt noen spesifikk grense på hvor lenge.
- Tanken er at de ikke skal bli boende over år, men i Bakkegaten har vi noen eldre beboere som har blitt så institusjonalisert at et liv utenfor kanskje ikke er forenelig med realiteten. De får bli værende, sier hun.
Trygt hjem
Frelsesarmeen driver også oppfølgingsprogrammet Trygt hjem, der de jobber holistisk og helhetlig.
- Dette er noe vi ønsker å koble til Hannas hus. Det er begrenset hvor mye tid Nav kan gi til booppfølging. Vi kan tilby 4-5 timer i uka, sier Tkaczyk.
- Vi ønsker også å rigge oss slik at vi har spesialisert kompetanse inn mot kvinner, som kvinnehelse, utfordringer med nettverk, familie, barn og traumer, sier hun videre.
Hanna betyr nåde
Hannas hus er oppkalt etter Hanna Ouchterlony som var kvinnen som brakte Frelsesarmeen til Norge i 1888. Det var Hanna som klippet snoren under åpningen av Bakkegaten bo- og omsorgssenter for 125 år siden.
- Hanna betyr nåde, og det representerer det vi ønsker at huset skal være, sier Tkaczyk.