– Vi ser at det er behov for en møteplass og felles læringsarena. Målet med nettverket er å bidra til etablering og drift av ACT/FACT-team, sier Stig Hermann Nygård, seniorrådgiver i Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Den første samlingen i nettverket ble arrangert i Oslo i begynnelsen av november. Rundt 60 deltakere møtte opp for å høre hvordan team kan jobbe for å få brukere i arbeid, få gode råd til oppstart og lære av erfarne team.
Forskningsleder Anne Landheim fra Kompetansetjenesten ROP var tilstede for å orientere om potensialet for ACT/FACT-modellen i Oslo, og formidle resultatene fra den landsomfattende evaluering av ACT-team som ble gjort for noen år siden.
Ti team i Oslo
Fem ACT/FACT-team er allerede etablert i Oslo, noen har vært i drift i flere år. I år har Oslo fått oppstartsmidler til ytterligere fem team. Målet er at de fem nye teamene skal være i gang i løpet av 2018. For å bistå teamene har Oslo kommune ansatt en egen metodeveileder som skal hjelpe teamene med ACT/FACT-modellen.
– Evaluering av ACT/FACT-team har vist at modellen kan bidra til økt livskvalitet for brukerne, mindre bruk av tvang og færre liggedøgn i psykisk helsevern. Derfor er det et klart ønske fra Helsedirektoratets å etablere nye team, sier Nygård.
De fem teamene som allerede er etablert i Oslo har hatt blandet erfaring så langt, medgir Nygård. Noen av Oslo-teamene fungerer godt og har gode resultater å vise til, andre sliter mer.
– Det er stort trøkk på teamene i noen av bydelene i Oslo. Da kan det være utfordrende å beholde personalet og få teamene til å fungere, forklarer Nygård.
FACT for ungdom
Oslo har også fått midler til å etablere et pilotprosjekt med FACT-team for ungdom. Dette vil være et oppsøkende behandlingsteam som retter seg mot ungdom mellom 12-25 år. Piloten er foreløpig helt på planleggingsstadiet.
– Vi må diskutere hva et FACT-team for ungdom vil innebære. Kanskje må det regelendringer til? Vi skal bruke tiden fremover til å planlegge, sier seniorrådgiveren i Fylkesmannen i Oslo og Akershus.