«Den gjensidige påvirkningen mellom ADHD og rusmisbruk ser ut til å komme av sterke genetiske lenker mellom de to lidelsene».
Slik oppsummerer forfatterne funnene i studien Examining the association between attention deficit hyperactivity disorder and substance use disorders: A familial risk analysis.
Studien er en omfattende arvelighetsundersøkelse der forskerne har undersøkt risikoen for ruslidelser hos slektninger av personer med ADHD.
Funnene
Studien omfattet 404 gutter og jenter i alderen 6 til 17 år, hvorav 208 hadde ADHD og 196 utgjorde kontrollgruppa, og deres 1336 søsken.
- Analysen viste at ruslidelser hos barnet med en ADHD-diagnose økte risikoen for ruslidelser hos søsknene, uansett om søsknene hadde ADHD eller ikke.
- Forskerne fant også at selv om familiemedlemmet med ADHD ikke hadde en ruslidelse, hadde søsknene likevel økt risiko for ruslidelser.
- I tillegg viste analysen at kjønnet til barnet med ADHD ikke spilte noen rolle når det gjaldt sammenhengen mellom rus og ADHD innen familien.
Ikke oppsiktsvekkende, men oppklarende
− Man har visst lenge at det fins en sammenheng mellom ADHD og rusmisbruk. Denne studien antyder at det fins en felles faktor som ligger bak, sier Jørgen Bramness, seniorforsker og spesialist i psykiatri.
Forskeren legger til at slike felles bakenforliggende faktorer ikke er nytt. Det har man tidligere vist i forbindelse med mange psykiske lidelser, som psykose, bipolar lidelse og depresjon. Likevel kan han ikke huske at noen har vist det så tydelig i forhold til ADHD som i denne studien:
− Funnene i studien er ikke oppsiktsvekkende, men bidrar til å oppklare sammenhengen mellom rus og ADHD. De antyder at selv om et søsken ikke har ADHD, fins det likevel en risiko for å utvikle rusproblemer dersom det fins ADHD i familien, påpeker Bramness.
Mangler målrettede tiltak
Forfatterne bak studien konkluderer med at forebyggende tiltak og tidlig intervensjon for barn med ADHD og søsknene deres er viktig for å redusere risikoen for at disse barna utvikler ruslidelser.
Bramness mener det ikke er fullt så enkelt:
− Mange snakker om forebygging framfor behandling, men vi vet ikke så mye om hva en slik forebygging skulle innebære, sier han.
− Vi kan sørge for å holde et ekstra godt øye med folk i faresonen, så som overdreven rusbruk hos søsken av personer med ADHD, men målrettede tiltak har vi ikke mange av.
Forskeren minner om at man allerede vet at sammenhengen mellom rus og ADHD går begge veier, fra ADHD til rus og fra rus til ADHD. Nå kan også felles bakenforliggende faktorer legges til med stor sikkerhet.
− Det dreier seg om både arv og miljø. Kanskje er det noe i miljøfaktorene vi kan ta fatt i for å forebygge alvorlige ruslidelser hos denne gruppa, avslutter han.
Kilder: Amy M. Yule, MaryKate Martelon, Stephen V. Faraone, Nicholas Carrellas, Timothy E. Wilens, Joseph Biederman. Examining the association between attention deficit hyperactivity disorder and substance use disorders: A familial risk analysis.Journal of Psychiatric Research 85 (2017) 49e55