Somatisk og psykiatrisk akuttmottak ligger i hver sine bygg i Stavanger universitetssykehus. Akuttfunksjonen for rus ivaretas på Rogaland A-senter, som ikke er en del av Helse Stavanger, men som har avtale med Helse Vest.
- Vi har hatt tre adskilte enheter som har møtt de samme pasientene fra ulik vinkel, sier Anita Sandmo Lyngøy, avdelingssjef med ansvar for blant annet den nye tverrfaglige observasjons- og behandlingsavdelingen (TOBA) og for det somatiske akuttmottaket.
- Jeg tror alle som jobber med pasienter med sammensatte problemstillinger kjenner på en følelse av utilstrekkelighet. Bakgrunnen for TOBA er en erkjennelse av at den samme pasienten, med de samme problemstillingene, ble møtt helt ulikt ut fra hvilken del av helsevesenet pasienten ble henvist til, sier Lyngøy.
Les også: Fortsatt behov for økt oppmerksomhet rundt rus og somatisk helse
Hver sin tue
Lyngøy forteller at enhetene tradisjonelt har hatt tilsyn hos hverandre, og snakket sammen på telefon. Hovedfokuset har likevel ligget knyttet mot den avdelingen pasienten har vært innlagt.
- Det er veldig naturlig at det blir sånn. Vi sitter med hver vår kompetanse. Samtidig er det noe veldig ulogisk over det. Mange pasienter trenger flere tjenester samtidig, sier hun.
Pasienten må ha to av tre utfordringer
For å bli en del av piloten, må pasienten ha helsemessige utfordringer innenfor minst to av de tre områdene rus, psykiatri eller somatikk. Det er også et krav at pasienten har et behov for hjelp fra spesialisthelsetjenesten.
- Den typiske pasienten har vanskelig for å samarbeide om egen behandling. Det kan handle om manglende tillit, mental status der og da, eller tidligere dårlige erfaringer med helsevesenet, sier avdelingssjefen.
Mindre tvang
Enheten har seks sengeplasser som ligger i den somatiske korttidsposten. Bemanningen har tverrfaglig erfaring både på behandler- og miljøsiden. De ansatte har en tverrfaglig gjennomgang av pasientene to ganger daglig, og legger en felles behandlings- og oppfølgingsplan.
- En av målsettingene med prosjektet, er å redusere bruk av tvang. Vi har en antakelse om at ved å ha tverrfaglig kompetanse til stede, så reduserer vi risiko for at man bruker tvang der man kunne gjort det annerledes, sier Lyngøy.
I tillegg bidrar det tverrfaglige teamet til økt pasientsikkerhet og bedre HMS.
- Det er tryggere å jobbe i et tverrfaglig team, for eksempel når vi møter pasienter med utagering, sier Lyngøy.
Overrasket over ny kompetanse
- De første tilbakemeldingene fra de ansatte, viser at de syns det er kjekt å jobbe sammen og at de blir litt overrasket over hvor mye kompetanse de ikke var klar over fantes. Mange har helt ulik innfallsvinkel til pasientene. Flere av de ansatte på enheten, jobber også i andre enheter. Jeg håper de tar med seg en forståelse for og anerkjennelse av hverandres kompetanse tilbake til de andre enhetene også, sier Lyngøy, og legger til at prosjektet skal evalueres etter 3, 6 og 12 måneder.
- Det blir veldig spennende å se hva evalueringen viser, og jeg har veldig troa på dette, sier hun.