- Målet var å undersøke disse to gruppene med pågående rusmisbruk, og dem som hadde blitt friske etter rusmisbruk. Det langsiktige målet er å se om vi kan finne ut hva som predikerer recovery, og videre gi et bedre bilde av hva vi må fokusere på i behandling, sier Anna Belfrage. Hun er PhD ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR).
Studien bygger på data fra Stayer-studien. Det er en longitudinell forløpsstudie av kognitive, psykologiske og sosiale endringsprosesser blant 208 rusavhengige som nylig har blitt rusfrie. Studien følger deltakerne over ti år. Belfrage og hennes kolleger valgte å gjennomføre studien med bruk av personlige intervjuer, ikke bare spørreskjema.
- Dette var noe vi diskuterte grundig før vi startet. Vi spør om vanskelige og ubehagelige ting, som traumatiske opplevelser. Da syns vi det var viktig å møtes personlig, sier hun.
Fant noen kjønnsforskjeller
Forskergruppen fant ingen forskjell i rapporterte traumer mellom personer med nåværende rusmisbruk og dem som hadde kommet seg etter rusmisbruk. Men de fant ut at veldig mange hadde post-traumatiske symptomer generelt, på tvers av gruppene. 94,4 prosent hadde livstidstraumer og 72,3 prosent fortalte om barndomstraumer.
De fant også at det var noen forskjeller mellom kjønnene. Kvinnene hadde høyere forekomst av opplevelser som involverte fysisk omsorgssvikt i barndommen og seksuelle overgrep. Selv om forekomsten var noe høyere hos kvinner på denne type traumer, så viser tallene at både menn og kvinner med avhengighet ofte har opplevd traumer i barneårene. Videre opplevelser med potensielt traumatiserende hendelser i voksen alder er svært vanlig for både kvinner og menn.
- Dette må det forskes videre på, men tidligere studier peker også på at seksuelle overgrep er mer vanlig blant kvinner enn hos menn med ruslidelse. Vi fant også at i gruppen med kvinner som var friske, så var det flere som hadde de to undergruppene av PTSD, påtrengende minner og vedvarende unngåelsesatferd, enn i gruppen med menn som var friske, sier Belfrage.
Les også: Viktig å avdekke og behandle traumer samtidig med ruslidelse
Individuell behandling
- Dette viser at det er viktig å jobbe med kjønnsspesifikke behandlingsmodeller, og også jobbe individuelt på tvers av kjønn. Har man for eksempel mye problematikk med påtrengende minner og vedvarende unngåelsesatferd, trenger man kanskje en annen type behandling enn dem som har andre symptomer, sier Belfrage.
Hun understreker også at det er viktig å behandle PTSD og rusmisbruk samtidig.
- Tidligere har det vært sånn at man behandler rusmisbruket før man behandler noe annet. Denne studien viser at mange fortsatt sliter med PTSD selv om de er ferdige med misbruket. Vi antar også at noen bruker rus som selvmedisinering. Da blir det viktig å behandle begge tilstandene samtidig, sier Belfrage.
Les hele artikkelen: Traumatic experiences and PTSD symptoms in substance use disorder: A comparison of recovered versus current users