− Da det siste behandlingsoppholdet mitt gikk mot slutten, hadde jeg allerede begynt å innstille meg på at jeg skulle tilbake til Bergen igjen og fortsette det gamle ruslivet mitt. Jeg visste at jeg da ville ha kastet bort hele tiden i behandling, men jeg så ingen andre muligheter, forteller Miriam.
Heldigvis for Miriam, ville skjebnen det annerledes. En hjelper i hjembyen Bergen fikk kontakt med prosjektleder Bente Røstad i RIO ReStart, og sikret Miriam en plass på ettervernstilbudet i Kristiansand. Miriam kom direkte til fra rusbehandling til sørlandsbyen, hvor hun ikke kjente noen. Hybelen hun hadde fått tak i, viste seg å ligge i byens mest belastede område. Det var ingen ideell start.
Vedlikeholder øya
Nesten to år senere er Miriam vår guide på Bragdøya, en perle i Kristiansandsfjorden. Her er verksted, små og store båter, til og med et museum med gamle båtmotorer. Det er Bragdøya kystlag som har ansvar for å drifte og vedlikeholde øya, som er et yndet reisemål i sommermånedene. Siden 2012 har kystlaget fått god hjelp av deltakerne i RIO ReStart til å holde øy, båter, kajakker og bygninger i orden.
− Jeg er kommet lengre i dag enn jeg kunne drømme om. Her på Bragdøya har jeg fått tid, ro og sjansen til å bygge meg opp igjen. Jeg har lært meg å ta ansvar for livet mitt, forteller Miriam.
Jenta som hadde lammende vannskrekk da hun kom hit første gang, har nå tatt dykkersertifikat og båtførerbevis. Til våren skal hun undervise nye ReStart deltakere i kajakkpadling. Sjøen har blitt et vennlig sted; Miriam er ute på bølgene så ofte som hun kan. Om ikke lenge skal hun ha datteren sin på besøk på øya, og til høsten er planen å begynne på skole. Ambisjonen er å ta utdannelse innen helsefag og søke jobber hvor hun kan hjelpe andre som sliter med rus.
Gode resultater
Miriam er en av mange suksesshistorier som RIO ReStart kan skilte med. Siden oppstarten i 2012 har 71 deltakere vært gjennom prosjektet. 59 er rusfri i dag, 54 er i jobb, utdanning eller arbeidspraksis, forteller prosjektleder Bente Røstad. ReStart er hennes hjertebarn, unnfanget etter at hun så hvor mange tidligere rusavhengige og domfelte som ble skrevet ut fra behandling eller fengsel til ingenting.
− Jeg er selv tidligere misbruker, og jeg vet godt hvor vanskelig overgangen fra behandling til ‘det vanlige livet’ er. Min ambisjon var å lage et godt ettervernstilbud som hjelper folk holde seg rusfri samtidig som de får hjelp til veien videre. Vi er opptatt av progresjon; deltakerne her skal videre til jobb eller skole eller arbeidstrening, sier Røstad.
Se mer informasjon om RIO ReStart.
Krav og struktur
ReStart prosjektet har gode resultater, men det passer ikke for alle, understreker Røstad. Deltakerne forplikter seg til å følge timeplanen som består av undervisning og arbeid fem dager i uka. To dager i uka er deltakerne på Bragdøya. Ferga går klokken 09 og venter ikke på noen. Det handler både om døgnrytme og å ha struktur på dagene. For Miriam var dette noe av det vanskeligste.
− Det har alltid vært vanskelig å stå opp om morgenen. Tidligere har jeg ikke sett noen grunn til å gå ut av senga. I begynnelsen forsov jeg meg en del, men jeg har fått skikk på det nå. Jeg må planlegge neste dag kvelden før, og jeg må legge meg innen rimelig tid. Det har tatt tid å bli vant til det, forteller Miriam.
Krever totalavhold
ReStart har også nulltoleranse for rusmiddelbruk, inkludert alkohol, mens deltakerne er i prosjektet.
− Vi er strenge og krever totalavhold. Mye av poenget med å være her er å få en smakebit av hvordan et rusfritt liv kan være, og skape seg et rusfritt nettverk, sier Røstad.
Tilbakefall skjer, selvsagt, og fører ikke automatisk til eksklusjon fra prosjektet. Men deltakerne må vise at de er motivert og at de ønsker reell endring. Noen er ikke klare for ReStart likevel, da loser Røstad og hennes kollega Jenny Kjønnås de videre til andre hjelpetiltak.
Bruker hjelper bruker
Alle som jobber i RIO ReStart har egenerfaring som rusavhengige. Det mener Røstad, Kjønnås og Miriam er et av suksesskriteriene.
− Her er vi en rusavhengig som hjelper en annen. Vi ser hverandre. Klart det kan være utfordrende også; vi kan alle triksa og vi vet hvilke spørsmål man helst vil unngå å svare på, forklarer Røstad.
Et annet suksesskriterium er sømløs overgang fra fengsel eller behandling. Derfor samarbeider Røstad og Kjønnås tett med både behandlingsinstitusjoner og kriminalomsorgen. I alt har ReStart plass til 10 deltakere, og tar inn folk fra hele landet. Noen er med i tre måneder, andre et par år. Røstad understreker at ReStart ikke er et behandlingstilbud.
− Vi behandler ikke. Vi gir arbeidstrening og sosial trening og muligheten til å bygge nye nettverk. Vi gir deltakerne noen av verktøyene de trenger for å leve rusfrie liv. Etter at de har vært her i en overgangsfase handler det om å bruke de verktøyene på egen hånd, påpeker Røstad.