Hva er fidelity?
Vurdering av modelltrofasthet (fidelity) gjøres for å undersøke om et FACT-team har implementert og jobber i tråd med FACT-modellen. Ved hjelp av slike skalaer kan teamene kvalitetssikre arbeidet i teamene. Skalaene gir retningslinjer for organiseringen av teamet, for profesjonssammensetning, aktivitet og arbeidsmetoder i teamet.
Det finnes opprinnelig to nederlandske skalaer for å vurdere modelltrofastheten til FACT-team for voksne.
Begge er nå oversatt og tilpasset norsk kontekst:
2010-skalaen
Mange norske FACT-team kjenner til 2010-skalaen, da det er denne som er mest benyttet i Norge siden oppstarten av de første FACT-teamene.
2010-skalaen har detaljerte og presise formuleringer, og konsentrerer seg i stor grad om telling av antall, hyppighet, frekvens og prosenter knyttet til teamets praksis. Den er derfor godt egnet når man skal etablere eller reetablere team.
- I Norge anbefaler vi at nyetablerte team bruker denne skalaen de tre–fire første årene for å innarbeide en god struktur i henhold til FACT-modellen, sier faglig rådgiver ved NKROP Thomas Kulbrandstad.
Sammen med andre i NKROP og NAPHA har han har jobbet med implementeringsstøtte rundt norske FACT-team i flere år og ser stor nytteverdi av å benytte fidelityskalaene.
- En vurdering opp mot fidelityskalaene gir teamene en god mulighet til å se seg selv i speilet og bli bevisst på styrker og svakheter i arbeidet sitt. Evalueringen kan både gi grunnlag for utviklings- og forbedringsarbeid, uttaler Kulbrandstad.
Her finner du: Fidelityskalaen 2010 - Norsk revisjon
- Team som har jobbet seg godt inn i FACT-modellen og fått den innunder huden, kan imidlertid ha et større behov for en skala som gir mer retning innenfor ulike områder. Samtidig som skalaen i mindre grad detaljstyrer teamet om hvordan de skal komme seg dit, sier Kulbrandstad.
Han er glad for at NKROP og NAPHA nå har fått oversatt og tilpasset 2017R til norsk kontekst.
- På mange måter er dette en «ambisjonsskala» og vil være et godt egnet for team som har kommet noen steg videre, sier Kulbrandstad.
2017R-skalaen
- For nyopprettede team er 2010-skalaen et nyttig virkemiddel for å kunne implementere FACT-modellen godt. Etter mange år med drift av FACT-team i Nederland kom man imidlertid til et punkt der nye initiativer og innovasjoner måtte få større plass, forteller Kulbrandstad videre.
I kjølvannet av denne erkjennelsen utviklet fagmiljøet i Nederland en ny fidelityskala i 2017, som erstattet 2010-skalaen. Denne fikk navnet 2017-skalaen.
- 2017-skalaen ble revidert i mars 2022 og foreligger nå som 2017R. Sammenliknet med 2010-skalaen er 2017R en mer prosessorientert skala. Den gir i større grad teamene en retning innenfor sentrale temaer og hovedområder, fremfor en detaljstyring av teamene, sier Kulbrandstad.
2017R tar utgangspunkt i hvor teamet står i dag, samtidig som den kaster et blikk fremover for å sikre at teamet fornyer seg i tråd med brukergruppens behov. I en verden og et lokalmiljø i stadig endring vil dette være svært viktig for å sikre at målgruppen har konstant tilgang på god faglig oppfølging.
- For team som allerede har jobbet seg godt inn i FACT-modellen, blitt mer erfarne og «voksne», vil 2017R være godt egnet for kvalitets- og utviklingsarbeid.
- I Norge anbefaler vi derfor at team som er godt etablert, og som har vært i drift noen år, bruker denne skalaen til videreutvikling og måling av modelltrofasthet, oppsummerer Kulbrandstad.
NKROP og NAPHA håper norske FACT-team er nysgjerrige på den nye skalaen og at de etter hvert vil oppleve den som et godt rammeverk for videreutvikling av teamene sine i tråd med FACT-modellen.
- Vi har en ambisjon om at vi skal få pilotert en ekstern fidelityvurdering med 2017R i noen utvalgte team første halvår 2024. Parallelt med dette ønsker vi også å utvikle støttemateriell som kan bistå teamene å ta skalaen i bruk, avrunder Kulbrandstad.
Her finner du: Fidelityskalaen 2017R - Norsk versjon
Les også: Ny modellbeskrivelse for FACT-team