Anne Bech er ph.d.-stipendiat ved Nasjonal kompetansetjeneste ROP. I sitt doktorgradsarbeid kartlegger hun dødelighet under LAR-behandling i Norge 2014-2015. Nå har Bech publisert en fagartikkel i Sykepleien hvor hun understreker at sykepleiere kan hindre at LAR-legemidler selges videre til rusmiddelbrukere.
I Norge, som i mange andre land, er lekkasje av substitusjonslegemidlene som benyttes i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) til det illegale narkotikamarkedet en utfordring. Formålet med fagartikkelen er å beskrive eksisterende kunnskap om lekkasje og illegal bruk av LAR-legemidlene buprenorfin og metadon. I tillegg ønsker Bech å beskrive tiltak sykepleiere bør kjenne til for å kunne forebygge lekkasje.
Må finne balanse
Bech konkluderer med at det kan være mange ulike årsaker til lekkasje og illegal bruk av LAR-legemidler. Selv om kontrolltiltak, for eksempel overvåket inntak av LAR-legemidler, ofte vektlegges, er det viktig å finne en balanse mellom tilgjengelighet og kontroll, mener hun.
For å forebygge lekkasje må sykepleiere ha gode kunnskaper om fordeler og ulemper ved de ulike LAR-legemidlene, samt ha et helhetlig perspektiv på behandling. For å kunne fange opp endringer er regelmessig oppfølging og klinisk vurdering av de pasientene som får «ta-med-hjem»-doser anbefalt. På systemnivå bør flere helseforetak utvikle systemer som gir oversikt over rusmiddeltrender og lekkasje av LAR-legemidler lokalt.
Les fagartikkelen: Sykepleiere kan forebygge lekkasje av LAR-legemidler