Musikkterapi handler om å skape utvikling, endring og gi omsorg gjennom et musikalsk og mellommenneskelig samarbeid. Det foreligger flere forskningsstudier som viser at musikkterapi støtter opp under menneskers personlige, sosiale og kliniske bedringsprosesser.
Konkret og praktisk veiledning
Fagrådet - Rusfeltets hovedorganisasjon har i samarbeid med Senter for forskning i musikk og helse, CREMAH, ved Norges musikkhøgskole publisert en etablereringshåndbok for musikkterapi i rus- og psykisk helsetjeneste.
Formålet med etableringshåndboken er å gi konkret og praktisk informasjon om hvordan man kan forankre og implementere musikkterapi i helsetjenestene på en enklest mulig måte.
Håndboken inneholder informasjon om hvordan man bør gå frem for å forankre musikkterapi i tjenestene, faktorer knyttet til etablering og organisering, samt erfaringer med musikkterapi fra ulike enheter i kommune eller spesialisthelsetjeneste.
Om musikkterapi
Systematisk bruk av musikkterapi anbefales i tre sentrale nasjonale retningslinjer knyttet til rus og psykisk helse:
- Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med psykoselidelser (2013, IS-1957)
- Nasjonal faglig retningslinje for behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet (2016)
- Nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler (2016, IS-2211)
Retningslinjene peker på at musikkterapi fremmer tilfriskning og reduserer negative symptomer og kan bidra til å styrke motivasjonen for å stå i behandling. Alle retningslinjene oppfordrer tjenestene til å tilrettelegge for musikkterapi for de brukerne som ønsker det.
Fra effektforskning har man funn som viser at musikkterapi, gitt i tillegg til standardbehandling, kan redusere depressive symptomer, angst og forbedre den generelle psykiske helsetilstanden og sosialt funksjonsnivå. Effekten avhenger imidlertid av to faktorer, varigheten av behandlingen og kvalifikasjonene til musikkterapeuten.
Det er viktig at personell som jobber med musikkterapi har kompetanse til å benytte musikk for terapeutiske formål. I etableringshåndboken vektlegges derfor behovet for å ha kvalifiserte musikkterapeuter.
Les mer: Etableringshåndbok for musikkterapi i rus- og psykisk helsetjeneste