Til høsten er det fire år siden FACT Eldre-teamet ble opprettet. Teamet består av ti årsverk, og mellom 160 og 170 pasienter er tilknyttet teamet. FACT står for Assertive Community Treatment, eller fleksibelt, aktivt oppsøkende behandlingsteam.
Torfinn Lødøen Gaarden er avdelingsleder ved Alderspsykiatrisk avdeling, Diakonhjemmet Sykehus. Han forteller at de har flere vanlige FACT-team fra før, men at de så at en del eldre pasienter hadde behov for en litt annen oppfølging.
- De største forskjellene mellom et vanlig FACT-team og FACT Eldre, er at brukerne i FACT Eldre er pensjonister. Dermed har vi ikke jobbkonsulent med i teamet. Mange har også pådratt seg en del alvorlige somatiske sykdommer. Sykdomsbildet er annerledes i denne aldersgruppen enn hos dem som er yngre. Derfor har vi tett samarbeid med geriater og fastlege. I tillegg er kognitiv svikt vanlig, sier Gaarden.
Samarbeider med nevropsykolog
Gaarden understreker at kognitiv svikt ikke nødvendigvis bare handler om dårlig hukommelse.
- Ulik grad av kognitiv svikt kan bety svekket evne til å løse vanskelige problemstillinger, selv om hukommelsen er god. Mange endrer også adferd og personlighet. Diagnostikken av kognitiv svikt er krevende, og vi har en egen nevropsykolog tilknyttet teamet, sier avdelingslederen.
- Det er viktig å legge ambisjonsnivået på riktig sted. Hvis man ikke har kompetanse, og ikke klarer å skille nyansene, er det lett å legge opp et løp personen aldri vil klare. Også motsatt, at man automatisk legger nivået lavt der det er kognitiv svikt. Kanskje er det mange evner å spille på, og vi må legge ambisjonene slik at det blir inspirerende og mulig å oppnå for den enkelte, sier han videre.
Les også: - Helsepersonell mangler kunnskap om eldres rusbruk
Mister evnen til å skaffe illegale rusmidler
Gaarden forteller at en del av pasientene har rusproblemer, mange har psykoseproblemer, somatiske problemer og noen har voldsproblematikk.
- Noen har ikke så mye psykose og mest rus, mens andre har omvendt. Typisk er at de har litt av alt, sier han.
Pasientene med det tyngste rusmisbruket, blir sjeldent 65 år, men mange av pasientene i teamet har et mindre illegalt rusmisbruk. Det går mye i alkohol, benzo og en del opiater.
- De som har brukt illegale rusmidler over tid, mister gjerne evnen til å skaffe dette når de blir eldre og kanskje har utviklet kognitiv svikt. Mange klarer likevel å ringe polet og få alkohol levert på døra, eller å få en resept på benzo, sier Gaarden.
ROP-TV: FACT-Eldre
Integrerte og samtidige tjenester
I følge Gaarden er det helt essensielt at både første- og andrelinjen jobber samtidig med pasienten i fellesskap.
- Dette er måten å lykkes på. Denne gruppen trenger som regel hjelp fra begge tjenestene samtidig. Med én gang vi begynner å si at nå er det din tur, så glipper ting. Det er begges tur hele tiden, sier han.
- De ansatte i både første- og andrelinjen må snakke med hverandre og kjenne hverandre så godt at vi skjønner hva den andre mener, og forstår rammen de andre jobber innenfor. Det er lett å si at det løser de på sykehuset eller i kommunen. Uten daglig dialog, kan vi både undervurdere og overvurdere hva andre kan få til, sier han videre.
Kan bo hjemme lenger
Pasientene som mottar tjenester fra teamet, er stort sett i stand til å bo hjemme i egen bolig mye lenger. De legges heller ikke inn på sykehus så ofte.
- Vi fanger tidlig opp dersom psykisk lidelse forverres, og vi kan gjøre justeringer mens pasienten er hjemme. Samfunnet sparer mye penger og brukerne får en helsegevinst, og kan leve et friere liv, sier Gaarden, og passer samtidig på å rose de ansatte i teamet.
- De som jobber i teamet vårt er svært kompetente og erfarne helsearbeidere, som har mye erfaring med å jobbe med psykisk syke. De klarer å få levert helsetjenester der andre tjenester mislykkes. De ansatte har tung teoretisk kunnskap om fagfeltene sine, mye klinisk erfaring og ikke minst, et veldig godt skjønn og klarer å lirke ting til på pasientens premisser, sier han.
SKANROP 2023: Torfinn Lødøen Gaarden kommer til SKANROP 2023 for å fortelle mer om sine erfaringer fra opprettelse og drift av FACT Eldre-teamet.