- Vi har veldig mange brukere av Huset. Vi håper vi kan få penger til å overta en etasje til. Etter hvert må vi nok flytte til helt nye lokaler, sier daglig leder, Preben Nielsen lattermildt.
Huset er et samarbeid mellom Foreningen Human Narkotikapolitikk, proLAR Nett og A-larm. Bergen kommune støtter prosjektet med halvannen million kroner.
Hit kan hvem som helst komme, uansett om man er i aktiv rus eller rusfri. Er man rusfri, kan man også jobbe som frivillig. Mange syns det er et fint sted å få prøve seg i jobb.
- Vi tilbyr også hjelp for eksempel i forhold til NAV, vi går på fjellturer og svømmer, sier Nielsen. Men han understreker at det er brukerne som skal bestemme hvordan Huset skal være.
- Det er ikke vi som skal fortelle brukerne hva de skal gjøre. Vi er en gruppe mennesker som har blitt fortalt hva vi skal gjøre hele livet. Vi har blitt fortalt hvordan vi skal oppføre oss, hva vi ikke kan gjøre, hvilken hjelp vi skal ha og hvordan vi skal ruse oss. Her skal brukerne få bestemme selv, sier han.
Bare positive tilbakemeldinger
Nielsen forteller at tilbakemeldingene er veldig positive, både fra brukerne og fra andre aktører i byen.
- Brukerne digger Huset. Og så er det mange bedrifter og organisasjoner som tar kontakt og som vil samarbeide med oss. Foreløpig har vi lyst til å lage vår egen kultur før vi begynner å samarbeide med andre. Vi har aldri gjort noe sånt før, så vi må ta det steg for steg, sier han.
Les også: ROP-gruppen topper listen over bostedsløse
Kort vei fra rus til jobb
- Har du lyst til å høre en historie som sier litt om hvordan vi jobber og hva vi betyr for andre, spør Nielsen.
Jeg rekker ikke å svare før han fortsetter:
- Vi holder på med miljøvanding, og forrige uke var vi innom korskirkeallmenningen der det er åpen russcene. Da vi kom ned, var det politi og ambulanse der og en person som ville ta selvmord. Vi gikk bort og pratet med dem, og tok denne personen med opp til oss. Han sovnet og vi passet på ham. Da han våknet, hadde vi en god samtale. Så dro han hjem. Tre dager senere kom han hit og ville jobbe her frivillig, sier Nielsen, og legger til:
- Det skal være ekstrem kort vei fra å være på kjøret til å få jobbe her.
Boblet over av entusiasme
Marianne Cook Pierron i proLAR Nett er en av initiativtakerne bak Huset. Sammen med flere andre, har hun drømt om et brukerstyrt hus i mange år. Et hus som skulle være et fristed for alle, uavhengig av hvilken form man var i. Et sted man kunne komme innom uten å måtte registrere seg. Så kom koronapandemien, og planene falt sammen.
- Vi hadde egentlig lagt hele prosjektet bort. Men så, i fjor høst, satt vi oss ned igjen og begynte å snakke sammen, sier Pierron.
En dag kom de i snakk med Dr. Finn Greve-Isdahl. Han fortalte at han hadde et hus de kunne få leie.
- Vi løp opp til huset og boblet over av entusiasme. Så hev vi oss rundt, og så gikk det fort i svingene, sier Pierron.
Les også: Brutalt ærlig om livet med rus og psykiatri
Store drømmer
Selv om Huset er blitt en realitet, slutter de ikke å drømme. Fremover håper de å få kontakt med både tannlege og lege. Kanskje kan de få til noen tiltak de kan tjene litt penger på etter hvert. Og så ønsker de at Norge skal utvikle sosialt frikort som de har i Danmark.
- Vi er veldig stolte av hva vi har fått til, og jo mer vi er her, jo større potensiale ser vi. Endelig har vi fått et sted der vi bare kan være oss selv, og drømme og finne hverandres ressurser, sier Pierron.
Les også: Ønsker å bedre ROP-gruppens rettigheter til tannbehandling