Valdresmodellen skal styrke samhandlingen mellom ulike tjenesteaktører for ulike grupper i befolkningen med psykiske lidelser og/eller rusproblemer. Disse pasientene har behov for tjenester fra flere instanser både i kommunen og spesialisthelsetjenesten. Mange steder fremstår tjenestene i kommunen og spesialisthelsetjenesten som lite koordinerte og integrerte. Dette er en spesielt stor utfordring for denne pasientgruppen.
Behov for andre samhandlingsmodeller
ACT- og FACT-team skaper samhandling mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten for personer med alvorlig psykisk lidelse ofte i kombinasjon med rusmiddelmisbruk. Personer med mindre alvorlige psykiske lidelser, men med store og sammensatte tjenestebehov, faller utenfor målgruppen for ACT og FACT. Disse pasientene møter også ofte et fragmentert og lite koordinert tjenesteapparat. Det finnes også regioner i Norge der lavt befolkningsgrunnlag og lange reiseavstander gjør det lite hensiktsmessig å implementere FACT-modellen. Det er derfor behov for å prøve ut andre samhandlingsmodeller. Valdresmodellen er et slikt eksempel.
I tillegg til etablering av FACT-team, inneholder samarbeidsmodellen et døgntilbud på Valdres lokalmedisinske senter (VLMS). To psykiske helsesenger er etablert ved VLMS.
Les mer om nye valdresmodellen
Skal følge prosessen
- Evalueringen er lagt opp som følgeforskning. Det vil si at vi skal følge prosessen ved å innhente kunnskap og erfaringer underveis, og så føre kunnskapen tilbake til tjenestene. Det er veldig spennende å få være med og følge en prosess og oppsummere data som kan være med og videreutvikle valdresmodellen, sier Anne Landheim, forskningsleder ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP). Landheim skal lede evalueringen sammen med en forskergruppe fra NKROP og Høgskolen i Innlandet (HINN).
- Vi starter med å få en oversikt over tjenestetilbudene i det psykiske helsefeltet i valdresregionen. Dette omfatter både spesialisthelsetjenesten og de seks kommunene, sier Landheim.
- Så skal vi se på hva som er nytt rent organisatorisk med valdresmodellen, og sammenligne det med slik det var tidligere, sier hun videre.
Intervjuer ledere og pasienter
Forskergruppen er allerede i gang med å intervjue lederne i kommunene, ved VLMS og i spesialisthelsetjenesten.
- Vi spør blant annet om hvilke forventninger de har og hva som er erfaringene så langt, sier Landheim.
Videre skal gruppen starte opp en tjenestekartlegging. Der skal de samle inn informasjon om pasientene som har vært innlagt nå i høst, og som mottar tjenester fra både spesialisthelsetjenesten og kommunene. Dette gjelder rundt 30 pasienter.
- Vi skal følge disse pasientene og kartlegge hvilke tjenester de mottar i to til tre måneder etter innleggelse. Vi vil blant annet se om de benytter individuell plan og ansvarsgrupper. Vi skal også intervjue pasientene om hvordan de selv opplever tjenestetilbudet, sier Landheim.
Det videre arbeidet vil bestå i å intervjue dem som jobber i disse tjenestene for å se om de jobber sammen, samtidig og integrert.
Les også: Valdresprosjektet - over 20 år med samhandling
Vil sengene avlaste sykehusene?
Forskerne skal også se om etableringen av to psykiske helsesenger ved VLMS vil føre til færre innleggelser og oppholdsdøgn med og uten tvang i psykisk helsevern. Det skal de gjøre ved å innhente opplysninger om alle innleggelser og døgnopphold i psykisk helsevern som kommer fra valdresregionen samme året.
- Det er interessant å undersøke om de to sengene kan avlaste de psykiatriske sykehusene på Reinsvoll og Sanderud, samt DPS på Gjøvik, sier Landheim, og forteller at de også skal gjøre en pasienttilfredsundersøkelse ved VLMS.
- Vi er opptatt av å få frem brukerstemmene og synspunkter og erfaringer fra pårørende, slik at de kan være med og forme tjenestetilbudet, sier Landheim.
Ferdig høsten 2023
Om to år skal prosessen gjentas, og hele evalueringen vil være ferdig på senhøsten 2023.
Evalueringen er forankret i en arbeidsgruppe som er nedsatt, og med ledere fra utvalgte kommuner, spesialisthelsetjenesten og brukerorganisasjonen RIO.