Målet med HAB er å nå ut til personer med alvorlige opioid dominerte ruslidelser (ODR), som ikke hadde hatt tilstrekkelig effekt av ordinær legemiddelassistert rehabilitering (LAR).
Les også: OUS skal tilby heroinassistert behandling
Forsøksperioden har 5 års varighet og følges av norske og danske forskere. Nå er de første analysene publisert.
En belastet gruppe
Midtveisevalueringen som gis ut av SERAF (Senter for rus- og avhengighetsforskning) viser at HAB-populasjonen er mer belastet enn pasientene i ordinær LAR. Dette gjelder både psykiske og fysiske helseproblemer, samt kriminalitet. Funnene tyder dermed på at HAB når ut til en gruppe mennesker som det ordinære LAR-tilbudet har vanskelig for å hjelpe.
Redusert kriminalitet
En av de mest markante endringene blant personer som mottar HAB er en betydelig reduksjon i kriminalitet. Det er rapportert en 65 % nedgang i selvrapporterte vinningsforbrytelser og en 31 % nedgang i narkotikarelatert kriminalitet. Dette indikerer at behandlingen bidrar til å redusere den kriminelle atferden blant de mest belastede rusavhengige.
Bedre psykisk og fysisk helse
Pasientene rapporterer selv om positive endringer knyttet til psykisk og fysisk helse. Etter 12 måneder i behandling, vurderte nesten 50 % av pasientene sin psykiske helse som god, en økning på 52 % fra startpunktet for forsøksperioden.
Videre rapporterte pasientene en gradvis nedgang i alvorlige fysiske symptomer over tid: 43 % etter tre måneder, 38 % etter seks måneder, og 34 % etter 12 måneder.
Gradvis, men vedvarende bedring
Selv om symptomene avtar, rapporterer flertallet fortsatt moderate eller alvorlige symptomer etter 12 måneder. Funnene indikerer derfor at selv om behandlingen fører til bedring, er det behov for langvarig oppfølging. Forbedringene utvikler seg gradvis, og kontinuerlig behandling er avgjørende for å oppnå varige resultater, skriver forskerne.
Positive funn
Heroinassistert behandling gir håp om bedre livskvalitet for en svært belastet pasientgruppe. Midtveis i prøveperioden ser det ut til at behandlingen kan føre til store forbedringer, både for den enkelte og for samfunnet.
Resultatene understøtter behovet for HAB som et supplement til ordinær LAR, spesielt for de mest belastede pasientene. Forskerne understreker samtidig at videre forskning og oppfølging er nødvendig for å bekrefte de langsiktige effektene og optimalisere behandlingsprotokollene.
Her kan du lese hele rapporten: Midtveisrapport om heroinassistert behandling fra 2022-2023