Nalokson er en motgift som gis ved opioidoverdose. Nalokson-prosjektet er en del av Helsedirektoratets nasjonale strategi for å redusere overdosedød. Det er Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) som står bak prosjektet. I dag er rundt 40 kommuner i landet involvert. Antall spray som deles ut stiger for hvert år. I 2019 ble det delt ut mellom 4-5000 spray.
- Nalokson nesespray blir primært delt ut til personer som bruker rusmidler og som kan komme i en situasjon der de finner noen som har tatt overdose. Vi deler også ut spray til pårørende og til ansatte på lavterskelsteder der det kan skje overdose. I tillegg har vi delt ut til fengsler og til øvrige tjenestemenn som politi og vektere, forteller Thomas Clausen, professor og leder ved SERAF.
Les også: Røyking - god overdoseforebygging
Kameratredning med nalokson
- Vi vet at flere tusen nalokson nesespray er brukt i overdosesituasjoner fra 2014 og frem til i dag. 95 prosent av de som kommer inn og forteller at de har brukt sprayen, sier at kompisen har overlevd overdosen, sier Philipp Paul Lobmaier, forsker ved SERAF.
For å få utdelt nesespray gjennom prosjektet, kan man henvende seg til et utdelingssted i en av deltagerkommunene. Man vil da få en kort opplæring. Nalokson er gratis dersom man får den gjennom prosjektet. Det er også mulig å få nesespray utenom prosjektet, på resept hos fastlegen.
Se i ROP-TV: Kameratredning med nalokson spray
Lobmaier understreker at selv om man har nalokson nesespray tilgjengelig, skal man alltid ringe 113.
- Det er viktig at ambulanse og helsepersonell følger opp personen som har tatt overdose. Nesespray skal ikke være en erstatning for vanlige livreddende tiltak. Det skal være et tillegg, sier han.
Dialog om overdoserisiko
Clausen forteller at de stort sett bare har fått positive tilbakemeldinger på prosjektet.
- De som jobber i praksisfeltet, forteller at de syns det er en fin måte å komme i dialog med brukeren om overdoserisiko og forebygging. Vi mener dette er et viktig arbeid i kampen mot overdoser, sier han.
- Ikke minst evalueringsbiten, legger Lobmaier til.
- De som deler ut nesespray, forplikter seg til å samle inn og levere data på hvor mange som har brukt sprayen og om den virket, sier han.
Nalokson-prosjektet var del av den forrige nasjonale overdosestrategien (2014 til 2018) og er også del av den nåværende strategien som løper ut 2022.
Les mer om nalokson-prosjektet her.
Les tidligere artikler om nalokson: Vellykket utdeling av nesespray mot overdose
Se i ROP-TV: Overdosestrategien