Pasienter med ruslidelser røyker mer enn andre. Andelen av personer med rusmisbruk som røyker er langt høyere enn i den øvrige befolkningen, til tross for at effektive avvenningstiltak - som ikke påvirker stoffmisbruket negativt - er tilgjengelige.
En omfattende systematisk oversikt fra England viser at avstanden er stor mellom å ønske det og gjøre det når det gjelder røykavvenning blant rusmisbrukere. Forskerne etterlyser mer opplæring av helsepersonell, slik at de lettere kan gi denne pasientgruppa støtte og ressurser når de ønsker å stumpe røyken.
Hva hindrer og hva hjelper røykeslutt?
Studien Smoking cessation for substance misusers: A systematic review of qualitative studies on participant and provider beliefs and perceptionsble nylig publisert i tidsskriftet Drug and Alcohol Dependence.
Målet med studien, en metaanalyse som omfattet 22 kvalitative studier, var å samle og oppsummere kvalitative data om hva som hindrer og hva som støtter røykavvenning hos pasienter i rusbehandling.
Mangel på opplæring og ressurser
Forfatterne fant at mange brukere var motiverte for å slutte å røyke, men at de ikke ble tilbudt hjelp. Enkelte mente røykavvenningstiltak bør settes i verk etter rusbehandlingen. Andre var av den oppfatning at samtidig behandling av både rusmisbruket og røykingen ville være mer nyttig, siden røyken var tett forbundet med andre rusmidler.
Ansatte innen rusbehandlingen oppga at de manglet opplæring og ressurser for å kunne hjelpe brukere med å slutte å røyke. Mange var opptatt av at røykavvenning ikke skulle ha negativ effekt på utfallene av behandlingen for andre rusmidler.
Bekrefter negative holdninger
− Det er flott at det gjøres forskning på holdninger innen dette feltet, sier leder for NKROP, Lars Lien, i en kommentar til den systematiske oversikten. − Det var gjennomgående i flere studier at det ligger mange negative holdninger der, særlig hos ansatte innen helsetjenester.
Han legger til at det er interessant at forskerne har gjennomført en metaanalyse på kvalitative studier, noe som ifølge NKROP-lederen er nytt.
Like motiverte som andre
Lien mener studien bekrefter at mange i denne pasientgruppa er motiverte til å slutte å røyke:
− Det er ikke stor forskjell på disse røykerne og andre røykere uten rusproblematikk og/eller psykisk lidelse når det gjelder motivasjon, påpeker han.
Han legger til at det kan være vanskeligere å stumpe røyken for de som sliter med rus og psykisk sykdom, men at motivasjonen like fullt er der.
Samme holdninger i norsk rusbehandling
Lien kjenner igjen beskrivelsen av holdningene blant ansatte i rusomsorgen i Norge, og mener det er viktig å jobbe med holdningene deres:
− Det sies jo gjerne at «man ikke vil ta fra dem røyken, siden det er det eneste de har».
ROP-lederen har tro på at holdningsarbeid blant ansatte og opplæring i røykavvenning kan være nyttige tiltak i denne sammenhengen.
− Ikke minst styrke troen på at det nytter, at disse pasientene også vil og kan greie å stumpe røyken, avslutter han.
Kilder: Gentry S, Craig J, Holland R, Notley C. Smoking cessation for substance misusers: A systematic review of qualitative studies on participant and provider beliefs and perceptions.Drug Alcohol Depend. 2017, Nov 1;180:178-192. doi: 10.1016/j.drugalcdep.2017.07.043.