FACT står for Flexible Assertive Community Treatment. FACT-team er oppsøkende, tverrfaglige behandlingsteam. Teamene retter seg mot personer som ofte har lav fungering på flere områder, med alvorlige psykiske lidelser og store og sammensatte problemer.
Unge mellom 12 og 25 år
- Målgruppen er unge mellom 12 og 18 år, med mulighet til både opptak og forlengelse opp til 25 år. FACT Ung henvender seg mot en målgruppe der fellesnevneren er at de ikke får tilstrekkelig tilpasset hjelp i det tradisjonelle hjelpeapparatet, sier Silje Nord-Baade, faglig rådgiver i Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP). Hun er ansvarlig for å føre modellbeskrivelsen i pennen.
Helsedirektoratet anbefaler at følgende inklusjonskriterier benyttes i FACT Ung-team:
- Alder 12-25 år.
- Ungdom som en antar trenger langvarig og sammensatt innsats fra flere tjenester og nivåer.
- Ungdom med funksjonssvikt innenfor områder som: psykisk helse, skole, nettverk, arbeid, familie, rus, kriminalitet, seksualitet, avhengighet med mer.
Solid kunnskap om FACT
Modellbeskrivelsen av FACT Ung er utarbeidet ved NKROP. Dette er gjort i samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA) og Helsedirektoratet.
NKROP tilbyr opplæring i FACT-modellen, sammen med NAPHA. NKROP har også gjennomført en forskningsbasert evaluering av FACT-modellen for voksne på oppdrag fra Helsedirektoratet. NKROP gjennomfører også forskningsbasert evaluering av FACT Ung-pilotene. Opplæring for FACT Ung planlegges nå i samarbeid med barn og unge-miljøene.
I Norge startet arbeidet med FACT Ung-team med etablering av de første forprosjektene i 2018. De første FACT Ung-teamene var i drift i 2020.
Les også: FACT Ung ferdig utredet
Tilpasset norske forhold
Den norske modellbeskrivelsen av FACT Ung er basert på den originale nederlandske versjonen, men tilpasset norske forhold. Utredningen om FACT Ung i Norge, er sentral i tilpassingen.
- Vi har også hentet erfaring fra FACT Voksen og fått innspill fra FACT Ung-pilotprosjektene, sier Nord-Baade, og legger til at en vesentlig forskjell ved FACT Ung er at man i mye større grad må jobbe med familie og systemet rundt.
Det sosiale er viktig
- Det handler ofte like mye om sosiale utfordringer som helse. Skolen er en viktig arena der ungdommen både får en utdannelse, men også et sosialt fellesskap. Det er en viktig samarbeidspartner for teamet. Barnevernet er også en viktig instans for mange, sier hun.
I tillegg skal ungdommene ha en meningsfull fritid, fungere sosialt med jevnaldrende og oppleve tilhørighet i et nettverk utenfor tjenesteapparatet. Det er mange arenaer som må samkjøres for at ungdommene skal få oppleve å leve og skape seg et godt liv i lokalsamfunnet på kort og lang sikt.
Les også: FACT-team har bidratt til positive endringer i tjenestesystemet
Givende og meningsfullt
Nord-Baade legger til at det har vært givende og meningsfullt å få være med og utarbeide modellbeskrivelse for norske FACT Ung-team.
- FACT Ung-team, både de som er i gang og de som nå starter opp, gjør en kjempeviktig jobb i både å yte og koordinere. Det finnes masse dyktige mennesker der ute som ved hjelp av denne modellen kan gi bedre hjelp til en gruppe mennesker som er forsømt. De gjør et utrolig viktig arbeid, og jeg håper modellbeskrivelsen kan komme dem til nytte, sier hun.
Les hele modellbeskrivelsen her
Fidelityskalaen er under utarbeidelse og vil legges til modulbeskrivelsen når den er klar.