Med rundt 4 500 innbyggere er Grue kommune en liten kommune. Hjerterom og initiativ er det imidlertid godt av. Bygda er kjent for sin dugnadsånd, og i november 2022 fikk de etablert sitt første brukerstyrte senter for personer med psykiske og/eller rusutfordringer. Siden oppstart har tiltaket vokst og stadig nye brukere kommer innom.
Midtpunktet holder til i andre etasje over den lokale brannstasjonen. Det har sine fordeler, kommenterer prosjektleder Christin Ødegården.
- Vi får kjørt ordentlige brannøvelser ved jevne mellomrom, og så er det flere av brukerne som synes det er litt stas å følge med ved utrykninger.
Men først og fremst er det aktiviteten i senteret som trekker brukerne. Her er det satt i gang lesesirkel, turdag, isbading, toppturer, rollespill, gaming, håndbak, walk and talk og bingo, for å nevne noe.
Får mye ut av lite
Senteret er oppe seks dager i uka og hver dag er det mulig å få seg lunsj midt på dagen. Tre dager i uka tilbys det også middag.
- Vi er heldige som har gode samarbeidspartnere. Vi får råvarer både fra lokale bønder og butikker. I tillegg får vi overskudd fra lokale arrangementer, for eksempel fra Grueturneringa, som avholdes i slutten av august, sier Ødegården.
Det kommer godt med, for budsjettet er ikke stort. 6000 kroner i måneden er satt av til innkjøp av mat. For den knappe summen klarer likevel Ødegården og gjengen hennes å tilberede rundt 240 måltider.
God og sunn mat er viktig for brukergruppen som oppsøker Midtpunktet. Mange bor alene og tyr til ferdigmat om de skal lage seg noe selv.
- Det er mye omsorg i maten og vi ser at det har stor nytte for brukerne. Det er mange her som har fått en sunnere hudfarge siden de begynte å komme hit, sier hun med et smil.
Fellesskap og mestring
For mange er Midtpunktet et kjærkomment tilbud som gjør dagene mer sosiale og gir arena for mestringsopplevelser. Ronny har vært med siden starten og angrer ikke på at han tok steget.
- Jeg kommer ikke opprinnelig fra Grue, men flyttet hit i 2018 sammen med min daværende kjæreste, som hadde familie her. Så tok forholdet slutt og jeg mistet det jeg hadde av nettverk. Det ble en tung periode hvor jeg ble ganske isolert. Heldigvis insisterte den psykiatriske sykepleieren min på at jeg måtte ta turen hit. Det er et supert tiltak og har gitt meg et mye større nettverk.
Med cerebral parese og svimmelhet er ikke turgruppas aktiviteter aktuelle for Ronny, men han bidrar gjerne med praktiske gjøremål og sier ikke nei til en kjøretur.
- Jeg er blant de få her med hengerlappen, så jeg har fått kjørt noen turer i forbindelse med diverse flytteprosjekter. Det er veldig kjekt. Føle at man kan bidra med noe. Jeg er egentlig en sjenert type, men jeg vil gjerne bidra til at andre føler seg velkommen her, sier han.
Godt besøkt
Siden oppstart har Midtpunktet hatt en jevn tilstrømming av brukere, og i løpet av en vanlig åpningsdag er det som regel mellom 8 og 20 besøkende innom. I løpet av januar ble det registrert totalt 49 unike brukere.
- Statsforvalteren var på besøk her i desember og lurte på hvor mange vi hadde kapasitet til. Det enkle svaret er at vi har plass til alle. Ut fra kjennskapen med feltet i kommunen vil jeg si at vi potensielt kunne hatt mellom 200 og 250 brukere, sier Ødegården.
Det er et stort aldersspenn blant brukerne, fra de yngste i starten av 20-årene til de eldste på godt over 70 år. Mange er innflyttere til kommunen og de fleste er menn. At mennene er i flertall synes Ødegården er svært positivt.
- Kvinner har ofte lettere for å søke støtte i etablerte nettverk, derfor er vi veldig glade for at så mange menn har funnet veien til oss, sier hun.
Ønsker permanent drift
Senteret driftes i dag med et tilskudd fra Statsforvalteren i Innlandet, men håpet er å få etablert tiltaket som en stiftelse med andre tilskuddsordninger og finansieringskilder.
Kommunen er en viktig samarbeidspartner. Ødegården er derfor svært opptatt av å invitere politikerne på besøk for å vise frem hva de holder på med ved senteret og hvilken effekt tiltaket har for brukerne.
- Vi hadde en bruker innom som hadde gått til samtaleterapi i seks år. Han kom og fortalte at en dag her hadde hatt større effekt enn alle de årene med samtaler. Det sier litt om betydningen av nettverk og fellesskap.
- Her er det lov å snakke om sykdom og alle aspekter ved livet, men vi skal ikke ha gråtekoner her. Dette er et sted for ny giv, oppsummerer prosjektlederen energisk.