Forskning har dokumentert at cannabis kan gi nedsatt helse og økt risiko for sykdom. Bruk av cannabis øker risikoen for å utvikle psykoselidelser og for varig svekkelse av kognitive evner. Men de siste tiårene har forskning også vist at cannabis kan ha effekt i behandling av ulike sykdommer.
«Selv om den relative risikoen ved cannabisbruk er signifikant forhøyet, skjønner vi nå at den absolutte faren er mer begrenset» skriver Jørgen Bramness, forskningsdirektør ved Senter for rus- og avhengighetsforsking (SERAF) i en artikkel i nyeste nummer av Tidsskriftet.
Les også: Cannabis som medisin (Artikkel i Tidsskriftet)
Medisinplanten cannabis
Cannabis har vært kjent som medisinplante i flere tusen år og blir i dag brukt som medisin i en rekke land. Studier har blant annet vist at cannabis kan ha effekt mot kvalme hos pasienter som behandles med cellegift, samt at cannabis gir effektiv smertelindring hos pasienter med kreft eller sykdommer i sentralnervesystemet.
Det hevdes også at cannabis har effekt ved sykdommer som bipolar lidelse, Tourettes syndrom, autisme, migrene og AD/HD, men her er imidlertid dokumentasjonen svak. Forskningsleder Bramness mener forskningen ikke er av god nok kvalitet til å konkludere at cannabis har effekt i behandling av disse lidelsene.
Les også: Hva vet vi om cannabis?
For eller mot legalisering
I USA er medisinsk marihuana brukt som brekkstang i liberaliseringsdebatten. Forskningsleder Bramness mener medisinsk bruk av cannabis verken er et argument for eller mot legalisering.
«I Europa og i Norge er det urealistisk å tenke seg at cannabis vil kunne selges gjennom apotek. Alle produkter til medisinsk bruk må ha farmasøytisk kvalitet. Man må kunne angi hvor mye det er av alle stoffene i produktet og hvor mye pasienten får i seg hver gang. De som røyker cannabis, titrerer seg ofte frem til ønsket virkning selv. Dette kan oppleves som rett doseringsform for noen, men er neppe godt nok for en apotekvare,» skriver han.
Bramness mener vi må forsøke å behandle cannabisprodukter som annen medisin.
«Det er tvilsomt om medisinsk bruk av cannabis er et argument for eller imot liberalisering eller legalisering – like lite som bruk av morfin ved akutt hjerteinfarkt eller smertetilstander er et argument for frislipp av opioider.»