Eva Brekke er psykologspesialist og postdoktor ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP).
Hun har hørt podkasten om Rustam Louis Foss, som døde etter å ha blitt skutt av politiet på Bislett i november 2021.
Mange sider
Hendelsen fikk mye medieoppmerksomhet. Dødsfallet var dramatisk. I tillegg til at Foss selv mistet livet, ble en politibetjent hardt skadet etter å ha blitt knivstukket av Foss.
Rett i etterkant ble det så arrangert en minnemarkering for Foss. Menneskene som samlet seg vitnet om et liv med mange kontraster.
– Da sjokket over skytingen i Thereses gate hadde lagt seg, dukket det opp så mange historier om Rustam Louis Foss, og de historiene passet liksom ikke sammen. Det var som om han hadde levd mange liv, og det hadde han jo også, på en måte, uttaler Joachim Førsund til nettstedet KulturPlot.
Førsund har laget serien sammen med Ragnhild Fangel Jamtveit. Brekke er imponert over resultatet.
- Det er en svært godt laget podkast med stor respekt for hovedpersonen som ikke lenger lever. Historien belyses fra svært mange sider. Hele mennesket har fått plass i podkasten, med og uten lidelsene, sier Brekke.
Viktig at noen ser helheten
Hun understreker at hun kun kjenner til saken gjennom å ha hørt podkasten, men mener podkasten har stor relevans for alle som jobber på fagfeltet psykisk helse og rus, og også for allmennheten.
- Det er flere momenter i podkasten jeg tenker har stor nytteverdi. Det ene er viktigheten av at behandlingsapparatet samarbeider, og at noen tar seg tid til å se helheten. Foss kunne sikkert for noen fremstå som en ressurssterk person, men ingen kjente til alle aspektene og sårbarhetene i livet hans. Det endte dessverre tragisk.
- Samtidig er det viktig å minnes om at mennesker er mer enn lidelsene sine. Personer med rusmiddelproblemer og psykiske lidelser kan selvsagt ha ulikeressurser og talenter, slik som Foss. Han mestret godt skuespillerfaget og hadde opplagt også evnen til å knytte kontakter og bygge relasjoner. Mennesker er alltid sammensatte, og det var også Foss, sier Brekke.
Les også: Savner å bli sett som hele individer
Utfordrende å ha minoritetsbakgrunn
Morten Brodahl jobber som erfaringskonsulent ved NKROP og har også hørt hele podkasten. Han er imponert over alt Foss klarte å oppnå.
- Det er imponerende at han klarte å komme inn på Teaterhøgskolen og at han fikk til så mye. Samtidig synes jeg det er viktig å få frem hvor vanskelig det kan være å komme til Norge som flyktning.
- Det er store kulturforskjeller mellom hans hjemland og Norge. Det er ikke tøft å be om hjelp hvis man kommer fra en kultur hvor man skal ordne opp selv, eller hvor det er vanlig å ty til tro og religion når ting blir vanskelig.
Les også: Innvandrer + ROP-lidelse = dobbel utfordring
Alle områder i livet
Både Brekke og Brodahl er enige om at nettverk er viktig, og at dette også er noe behandlingsapparatet må jobbe aktivt med.
- Foss hadde mennesker rundt seg, men var allikevel alene med utfordringene sine. Han ville kanskje klare seg selv. Like fullt er det vesentlig at behandlingsapparatet kartlegger og involverer nettverket på en tilstrekkelig måte når de skriver ut pasienter med denne typen utfordringer, sier Brekke. Dette kan være vanskelig, som podkasten også viser.
Hun er spesielt opptatt av at behandlingsapparatet får med seg alle aspektene i livet, inkludert økonomi, boforhold, relasjoner og arbeid/meningsfulle aktiviteter.
- Kanskje hadde oppfølging fra et FACT-team vært et godt alternativ. Disse teamene er tverrfaglig sammensatt og skal nettopp ivareta hele bredden av oppfølgingsbehov, som en person kan ha. Samtidig er ikke denne tjenesten tidsavgrenset, sier Brekke.
Les mer om: ACT og FACT
Hun mener mange av de med mest alvorlige og sammensatte problemer fort ender med for korte behandlingsopplegg.
- Jo mer kompleks lidelse du har, jo mindre behandling risikerer du å få, slik tjenestene er rigget i dag. Hadde du «bare» hatt en rusutfordring eller «bare» en psykose, så hadde det vært mye enklere for behandlingsapparatet å tilby deg behandling. Det er et paradoks.
Sterkt anbefalt
Podkasten har gjort inntrykk, og Brekke anbefaler andre å få den med seg.
- Jeg tenker den er veldig relevant for alle som jobber på fagfeltet og vil være et godt utgangspunkt for faglige diskusjoner og refleksjoner både når det kommer til etikk, menneskesyn og flerkulturelle problemstillinger. I tillegg er det en rørende og sterk fortelling som jeg tror alle vil få noe ut av å høre på, avslutter Brekke.
Podkasten er produsert av Gyldendal på oppdrag av NRK og ligger åpent tilgjengelig i sistnevntes plattformer. Joachim Førsund har laget serien sammen med Ragnhild Fangel Jamtveit. Musikken er komponert av musiker Ola Kvernberg.
Her kan du høre: Mannen i Theresesgate (NRK radio)