– Planlegging av meningsfull aktivitet som kan være viktig i recoveryprosessen bør begynne ved innskriving til behandling. Det er for sent å begynne å tenke på dette ved utskriving, sier Solveig Bartun Rob.
Hun er en av fire erfaringskonsulenter ansatt ved Kronstad DPS i Helse Bergen. Rob deltar på konferansen «ABC for mental sunnhet» i Oslo i slutten av september. Der deler hun egne erfaringer med hvor viktig en meningsfull fritid kan være for recovery.
Livet gikk i knas
For noen år siden gikk Robs liv i stykker. Hun opplevde to tunge personlige tap, og hverdagen gikk i tusen biter. Hun ble innlagt, og fikk høre at angst og depresjon, som var Robs diagnose, var noe mange måtte slite med livet ut.
– Det ga lite håp. Jeg har diagnosen tilbakevendende angst og depresjon. Men selv om sykdommen kan komme tilbake, kan jeg ikke gå rundt og vente på det. Da blir jeg i hvert fall syk. Jeg – og de fleste andre – må bruke de friske periodene til noe bra, forteller Rob.
Ingen grubling i klatreveggen
Da hun var innlagt, var det en ansatt som mente klatring ville være bra for henne. At Rob hadde høydeskrekk og aldri hadde klatret før, var ingen hindring.
– Jeg fikk beskjed om at klatring hjalp mot grubling. Og det gjorde det. I klatreveggen kunne jeg ikke tenke på noe annet. For meg var aktivitet avgjørende for å bli frisk. Jeg fikk avledet tankene, og jeg gjorde noe som ga mestring og glede, sier Rob.
Mens hun var i døgnbehandling, tok Rob klatrekort og begynte å gå turer. Men det var først da hun skulle skrives ut, at man begynte å tenke på hva slags aktivitetstilbud som fantes der hun bor. Resultatet var at det gikk seks uker fra hun ble skrevet ut til Rob fikk tilbud om å være med i en turgruppe i lokalmiljøet.
– Det var jo i de seks ukene, rett etter behandling, at jeg virkelig trengte å gå tur. Derfor må man begynne å planlegge for hva som skal skje etter behandling allerede ved innskriving, understreker erfaringskonsulenten.
Planlegg fritid etter behandling
Hun oppfordrer ansatte til å spørre pasienten: Hva liker du å gjøre? Hvilke aktiviteter kan være av interesse for deg? Hvilke tilbud fins der du bor? Hvis mulig, bør man begynne med aktiviteten mens man er innlagt.
For erfaringskonsulent Rob er en av arbeidsoppgavene å følge brukere ved Kronstad DPS til ulike ettervernstilbud i Bergen – mens de er i behandling.
– Jeg vet med meg selv at jeg aldri på egen hånd hadde oppsøkt Fontenehuset, Psykiatrialliansen eller noen av de andre flotte tilbudene som fins i Bergen. Derfor går vi dit sammen, slik at brukerne kjenner til stedene før de blir utskrevet, forklarer Rob.
Hun understreker at mange brukere trenger hjelp til å komme i og fortsette med aktivitet. Det kan være avgjørende for videre recovery at man har et sted å gå og noe meningsfullt å gjøre når man er ferdig i behandling.