Mange er skeptiske mot å bruke medikamenter i behandling av barn og unge. Professor Siv Kvernmo fra Universitetet i Tromsø var invitert til Schizofrenidagene i Stavanger for å svare på om medikamentell behandling av barn og unge i psykisk helsevern egentlig hjelper.
– Når det gjelder barn og unge, skal medikamentell behandling aldri stå alene. Vi skal tilby ulike behandlingsformer, understrekte professoren.
Biologisk revolusjon
Hun mente det har vært en biologisk revolusjon de siste 30 årene. Da Kvernmo først begynte å jobbe i barnepsykiatrien, gikk det fire år før hun medisinerte et barn. I dag er tilnærmingen mer biologisk. Tenkning rundt sentralnervesystemet og hvordan opplevelser i livet påvirker signalstoffene i hjernen, har konsekvenser for hvordan forskere og behandlere ser på medisinering av barn og unge i psykisk helsevern.
Likevel, også i dag er medikamentell behandling ofte det siste steget man går til i behandling av barn og unge.
Les også: - Medisiner alene er ikke nok
Annet skal være prøvd først
Skepsisen mot medikamentell behandling av barn og unge grunner blant annet i at hjernen er i utvikling til man er minst 25 år. Hvilken effekt har farmakologi på en organisme i utvikling? Her fins få studier. I tillegg har barn og unge ofte diffuse symptomer og uklare diagnoser, hvordan kan man da velge riktig medikament?
– Derfor skal andre behandlinger være prøvd først, og tilstanden skal være moderat til alvorlig. Medikamentell behandling skal kun vurderes der barnet har sammensatte, komplekse lidelser, har problemer på mange livsområder og opplever et betydelig funksjonsfall, påpekte Kvernmo.
Må behandle angst tidlig
Forskning viser at medikamentell behandling av barn og unge har effekt på de vanligste diagnosene innen barne- og ungdomspsykiatrien. Blant annet har SSRI-preparater effekt i behandling av alvorlig og moderat depresjon hos barn og unge og i behandling av angstlidelser. Best resultatet får man når SSRI-preparater foreskrives i kombinasjon med kognitiv terapi.
– Angstlidelser hos barn og unge er skumle, fordi vi ofte overser dem. Mange går så lenge med angsten at den blir svært hemmende. Derfor er det viktig å oppdage og behandle angst tidlig, sa professoren.
Les også: Frafall i skolen - et helseproblem
Flest studier av ADHD
Det fins flest effektstudier av medikamentell behandling av barn og unge med ADHD. Her viste professor Kvernmo til at det fins flere medikamenter som virker bedre enn placebo, men langtidseffekten er skuffende. Nyere studier kan tyde på at omega3 kan ha en positiv effekt i behandling av denne pasientgruppen.
– Når det er snakk om medisinering av barn og unge, er det mange hensyn å ta, understrekte Kvernmo.
Må følge godt opp
Hun mente det er viktig for behandlere å være oppmerksomme på hvordan barnet opplever å bli medisinert? Og hvordan opplever barnet at medisinen virker?
– Husk at med behandlingseffekt kommer også ofte bivirkninger. Barn og unge er ofte lite motivert for å ta medikamenter. Derfor er det svært viktig med nøye oppfølging og monitorering av om medisinene tas, sa Kvernmo.
Les også: Vil gripe inn tidlig