Den omfattende populasjonsbaserte studien fra Danmark viser at barn og unge med en ADHD-diagnose har økt risiko for å utvikle rusmiddelavhengighet, sammenlignet med den øvrige befolkningen. Risikoen er tilnærmet lik for begge kjønn.
Funnene i den danske studien er ikke overraskende, all den tid den bekrefter funn fra tidligere forskning. Imidlertid er det få tidligere studier som har sett på kjønnsforskjeller i sammenhengen mellom ADHD og rusavhengighet, som de danske forskerne nå har gjort.
Se ROP-TV: Hva er ADHD?
Ingen kjønnsforskjell
Den danske studien viser at det ikke er stor forskjell på gutter og jenter når det gjelder koblingen mellom ADHD og økt risiko for rusavhengighet. Forskerne fant imidlertid at blant personer med ADHD uten samtidige lidelser, hadde jenter økt risiko for misbruk av visse substanser. Det samme gjaldt jenter med ADHD og atferdslidelse.
Forfatterne peker på at jenter med ADHD kan bli oppfattet som mindre belastet enn gutter på grunn av ulike atferdsmønstre. De understreker at begge kjønn har økt risiko for rusavhengighet, og etterlyser større oppmerksomhet mot jentene. Jenter går ofte stillere i dørene og dermed kan havne under ADHD- og rusradaren, mener forskerne.
Kohortstudie
Studien er en kohortstudie som omfatter alle barn født i Danmark mellom 1990 og 2003, i alt 729 560 personer. Barna ble fulgt opp i litt over 13 år. 19 645 personer hadde ADHD, og av disse var 26,2 prosent jenter.
Forfatterne hentet data fra nasjonale registre og sammenfattet informasjon om blant annet sosioøkonomisk status, psykiatrisk familiehistorie og diagnoser på ADHD, andre psykiske lidelser og ruslidelser.
Alkohol og cannabis
Forfatterne fant at insidensratene pr. 10 000 personår for den generelle befolkningen var 11,3 for alkoholmisbruk, 2,6 for cannabismisbruk og 2,3 for misbruk av andre illegale stoffer.
Tallene for personer med ADHD-diagnose var langt høyere, henholdsvis 44,3 for alkoholmisbruk, 25 for cannabismisbruk og 28,7 for misbruk av andre illegale stoffer.
Kvinner med ADHD hadde høyest risiko for cannabis-misbruk, mens menn med ADHD hadde høyest risiko for misbruk av andre illegale stoffer.
Se ROP-TV: ADHD og ruslidelser
Samtidige lidelser
I tillegg undersøkte forskerne om samtidige lidelser gjorde utslag på risikoen for utvikling av rusproblemer. De fant at enkelte tilleggslidelser var assosiert med ytterligere økning av risikoen:
Samtidig atferdslidelse, depresjon, bipolar lidelse og schizofreni økte generelt risikoen for rusavhengighet hos personer med ADHD, sammenlignet med personer uten ADHD. Autismespekterlidelser hos gutter med ADHD reduserte risikoen.
Les også: Medikamentell behandling hjelper barn og unge
Bekrefter norske funn
– Dette er en stor og interessant epidemiologisk forløpsstudie, som bekrefter mye av det vi har visst, sier forskningssjef ved Stiftelsen Bergensklinikkene, Arvid Skutle, i en kommentar til den danske studien.
Forskningssjefen, som selv står bak en del forskning på området, viser til at den danske studien bekrefter at ADHD er en risikofaktor for utvikling av rusmiddelavhengighet, og at atferdsforstyrrelse er en viktig mellomliggende og forsterkende faktor. I tillegg trekker han frem at de danske funnene peker på en viss økt sårbarhet hos jenter/kvinner.
Sammenlignbare tall
Skutle antar at danske og norske forhold er nokså like, og at funnene i studien kan overføres til norske forhold. Ifølge forskningssjefen ligger forekomsttallene for ADHD i Norge på et par prosent, litt avhengig av hvordan den måles. Kjønnsratioen er på ca. 4:1 med overvekt av gutter, men dette avtar med alderen og halveres til ca. 2:1.
Ved Stiftelsen Bergensklinikkene er forekomsten av ADHD imidlertid betydelig høyere sammenlignet med den øvrige befolkningen, forteller han.
– Hos oss ligger forekomsten på 20-25 prosent, avhengig av hvordan man måler. Det er like mange kvinner som menn som har ADHD og rusproblem hos oss, de fleste med den kombinerte diagnosen hyperaktivitet OG konsentrasjonsvansker.
Viltre gutter, fjerne jenter
Skutle viser til forskning gjort ved Stiftelsen Bergensklinikkene, i samarbeid med ulike instanser.
– Vi har sett på gruppenes utvikling over tid, fra småbarnsalder og frem til i dag, og har funnet en del sårbarhetstrekk, forteller han.
Forskningen til Skutle og kollegene hans viser at gutter med ADHD er mer tydelige i barneskolen. Jenter med ADHD er mindre synlige enn guttene, som kan være mer viltre og hyperaktive. Jenter har mer av konsentrasjonssvikt, og gjør mindre av seg i det offentlige rom. Men med alderen avtar gutters hyperaktivitet, og kjønnsforskjellene blir mindre synlige, ifølge forskningssjefen.
Blir ikke fanget opp
Skutle mener det er et faktum at veldig få blir fanget opp tidlig nok av hjelpeapparatet. Først når de kommer til behandling i voksen alder, blir de diagnostisert og behandlet for ADHD.
Han forteller at fleste med denne dobbeltdiagnosen er tidligere ubehandlet for ADHD når de kommer til Stiftelsen Bergensklinikkene:
– Hos oss blir de utredet, og får tilbud om hjelp, både medikamentelt og psykologisk.
Se ROP-TV: Trenger riktig diagnostikk i fengsel
Bør påvises tidligere
Han påpeker at man ikke vet i hvor stor grad den manglende hjelpen for ADHD i tidlig alder kan forklare utviklingen av rusproblemet.
– Vi ser at det kan være en forsterkende faktor, der også selvmedisinering med sentralstimulerende ikke er uvanlig, sier han.
Ottosen C, Petersen L, Larsen JT, Dalsgaard S. Gender Differences in Associations Between Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and Substance Use Disorder. JOURNAL OF THE AMERICAN ACADEMY OF CHILD & ADOLESCENT PSYCHIATRY. 2016 Mar;55(3):227-34.e4. doi: 10.1016/j.jaac.2015.12.010. Epub 2015 Dec 24.