Alkoholbrukslidelser er et betydelig folkehelseproblem. Mellom syv og ti prosent av den norske befolkning vil ha en alkohollidelse i løpet av livet. De færreste vil få behandling for lidelsen, og blant de som kommer inn i behandlingsapparatet, vil kun et fåtall få medikamentell behandling.
Nå har en gruppe forskere, som inkluderer seniorforsker Jørgen Bramness fra NKROP, undersøkt forskrivningspraksis for medikamenter som kan hjelpe til med å redusere mengde inntatt alkohol og å opprettholde avhold fra alkohol. Studien er publisert i Tidsskriftet for Den norske legeforening.
Svak økning i forskrivning
Resultatene viser at
- Årsprevalensen for forskrivning økte fra 0,85 til 1,13 per 1 000 innbyggere i observasjonstiden.
- Halvparten av alle pasientene hadde kun én ekspedert resept.
- Disulfiram var det hyppigst forskrevne medikamentet.
- Det var en svak økning i prevalens i aldersgrupper til og med 55 år og en betydelig økning for de over 55 år.
Forskerne konkluderer blant annet: «Sett i forhold til hvor mange man antar at har en alkoholbrukslidelse i Norge, er antallet personer som får forskrevet et medikament for en slik lidelse lavt. Om målet er å øke den medikamentelle behandlingen av alkoholbrukslidelser i Norge, er det antagelig minst like viktig å sikre at flere med alkoholbrukslidelser faktisk kommer til behandling som å øke andelen medikamentmottagere blant dem som allerede er under behandling.»
Les artikkelen: Bruk av medikamenter for alkoholbrukslidelser i Norge 2004−16.