Forskerne Stig Tore Bogstrand og Laila Skogstad står bak studien The association between alcohol, medicinal drug use and posttraumatic stress symptoms among Norwegian rescue workers after the 22 July twin terror attacks.
Hensikten med studien var å undersøke om bruken av alkohol og reseptbelagte medisiner blant hjelpemannskapene fra 22. juli var knyttet til symptomer på posttraumatisk stressyndrom, PTSS. Forskerne ville også undersøke om det var noen forskjell mellom profesjonelle og ikke-profesjonelle redningsarbeidere.
Hovedfunnene er at det var få som brukte alkohol og reseptbelagte medisiner for å håndtere opplevelsene. Forskerne fant heller ikke noen ulikheter forekomst av PTSS eller rusmiddelbruk mellom sivile og profesjonelle redningsarbeidere.
Mange ulike redningsfolk
Deltakerne i studien var politifolk, brannmenn, redningsarbeidere fra sivilforsvaret og frivillige organisasjoner, leger, sykepleiere og andre sykehusansatte, psykiatere, psykologer, kirke- og moskéansatte, sosialarbeidere og sivile som tilfeldigvis befant seg ved Utøya da angrepet fant sted. I alt 1790 personer var inkludert i studien.
Undersøkelsen ble gjennomført ved hjelp av spørreskjema ti måneder etter 22. juli-hendelsene. Av alle personene som ble kontaktet og tilsendt spørreskjema, var det 61 prosent som svarte.
Få bruker rusmidler
Forskerne fant at få deltakere rapporterte om bruk av alkohol og reseptbelagte medisiner som en konsekvens av 22. juli-hendelsene.
Alkohol- og medisinbruk var assosiert med et forhøyet nivå av PTSS blant de av deltakerne som oppga at de brukte alkohol eller medisiner som mestringsstrategier etter angrepene.
Gledelige funn
− Det var gledelig at det var relativt lav forekomst av alt, sier førsteforfatter Stig Tore Bogstrand, forskningsleder og førsteamanuensis II ved Seksjon for rusmiddelforskning ved Oslo universitetssykehus HF, i en kommentar til funnene.
− Forøvrig bekrefter funnene våre det vi har visst fra før – at alkoholmisbruk kan knyttes til PTSS, legger han til.
Uheldig mestringsstrategi
Bogstrand mener det er interessant at det ikke fantes forskjell mellom de profesjonelle og ikke-profesjonelle redningsmannskapene etter at forskerne hadde justert for alle faktorer i analysen av datamaterialet.
Som svar på om andre kan lære noe av studien, sier førsteforfatteren at han som forsker vil være forsiktig med å trekke en enkelt studie for langt, men legger til at mye kan tyde på at en bør unngå å bruke alkohol som mestringsstrategi dersom man har vært utsatt for PTSS.
Kilder: Stig Tore Bogstrand RN, PhD, Laila Skogstad RN, PhD, Øivind Ekeberg. The association between alcohol, medicinal drug use and posttraumatic stress symptoms among Norwegian rescue workers after the 22 July twin terror attacks. International Emergency Nursing; 28 (2016) 29–33