En arbeidsgruppe ved Psykiatrisk senter Ytre Helgeland har i flere år har jobbet med å implementere statlige nasjonale retningslinjer og føringer. Det samme gikk de i gang med da det kom en nasjonal ROP-retningslinje i 2012.
Har laget tabell
ROP-retningslinjen er på 133 sider og har en rekke viktige anbefalinger. Den er konkret, men omfattende, blant annet om tjenestetilbudet.
Arbeidsgruppa har i over to år lest, undersøkt, spurt og diskutert for å gjøre innholdet i den nasjonale retningslinjen tilgjengelig for alle ansatte. De har nå laget en lokal klinisk retningslinje for utredning og behandling av personer med samtidig rus- og psykisk lidelse (ROP-lidelser).
Helgelandssykehuset HF
• er et helseforetak på Helgeland i Nordland fylke.
• betjener 78 000 mennesker i 18 kommuner
• består av lokalsykehus Sandnessjøen, Mo i Rana og Mosjøen, som alle har somatisk tilbud.
I tillegg har Helgelandssykehuset psykiatritilbud i Mo i Rana, Mosjøen, Sandnessjøen og i Brønnøysund:
Mo i Rana: Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP), BUP Rana ambulante tjenester, voksenpsykiatrisk poliklinikk (VOP), VOP døgnavdeling, VOP ambulant behandlingsteam og rusenhet.
Mosjøen: BUP klinikkavdeling, familieavdeling, nevropsykologisk tjeneste, allmenpsykiatrisk døgnavdeling, VOP og psykiatrisk rehabiliteringsteam.
Sandnessjøen: BUP og VOP.
Brønnøysund: BUP og VOP.
Den lokale retningslinja er en tabell der de rangerer anbefalingene i den nasjonale retningslinjen ut fra pasientenes behov og ståsted. Tabellen tar utgangspunkt i milde, moderate og alvorlige ROP-lidelser.
Vil gjerne dele
Arbeidsgruppens forslag til lokal retningslinje for ROP-lidelser ble tatt opp i Kvalitetsutvalget i Helgelandsykehuset i januar 2014. Deretter blir den lagt i Doc-map, kvalitetssystemet for Helse Nord.
Arbeidsgruppa har bestått av ansatte fra Helgelandsykehuset i Brønnøysund og Sandnessjøen: Gry Konradsen, psykiatrisk sykepleier ved Dagbehandlingsenheten i Sandnessjøen, Endre Martinsen, psykiatrisk vernepleier ved Dagbehandlingsenheten i Brønnøysund, Bjørn Storeide, psykiatrisk sykepleier og ruskonsulent ved Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Brønnøysund, Claus Stærkær, psykiater, nå ansatt i Mosjøen, og Hilde Sivertsen, psykiatrisk sykepleier ved Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Sandnessjøen.
– Det har vært artig og utfordrende å jobbe med retningslinjen. Vi deler gjerne våre erfaringer og lokale anbefalinger hvis andre vil gjøre noe tilsvarende, sier Sivertsen.
Sender alle på kurs
En annen regional arbeidsgruppe har laget et kompetansehevingsprogram i form av åtte obligatoriske heldagssamlinger.