Han er forskeren som fikk sparken fra stillingen som leder av Storbritannias vitenskapelige råd i rusmiddelspørsmål (ACMD). David Nutt er kontroversiell, men samlet fullt hus under et åpent fagmøte på Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) onsdag.
– Irrasjonelt fokus på cannabis og ecstasy
Det var i 2009 at Nutt måtte gå, etter å ha uttrykt sterk uenighet med myndighetenes ønske om å oppgradere cannabis på farlighetsskalaen. Han mente klassifiseringen var uten faglig grunnlag. Det hjalp heller ikke at Nutt, ut fra statistisk sannsynlighet, mente å vise at hesteridning var farligere enn ecstasy.
– Hvert år dør 80 000 mennesker som følge av tobakksskader i Storbritannia og 8000 dør av alkoholrelaterte skader, mens tallene for både cannabis og ecstasy er svært lave. Hvis jeg var helseminister, hva ville jeg gjort noe med? Jo, hvis du tar rusproblematikken på alvor, er det åpenbart at du ville gjort noe med alkohol og tobakk. Det er noe merkelig med fokuset på cannabis og ecstasy. Det er noe irrasjonelt og svikefullt over det, og myndighetene trodde de kunne ignorere disse dødsfallene ved nettopp å rette det offentlige fokuset på cannabis og ecstasy, fortalte Nutt på møtet.
Gir snus æren for høy levealder
Nutt har i etterkant av avskjedigelsen etablert sitt eget, alternative vitenskapelige råd, som nå gir anbefalinger på siden av ACMDs egne tilrådinger.
Blant sakene hvor forskeren skiller lag med myndighetene, er i spørsmålet om forbudet mot snus.
Han mener det er paradoks at sigarettrøyk er definert som svært skadelig, og at man skattelegger salg og forbyr reklame, samtidig som snus ikke er tillatt i EU.
– Snus er en av de mest bemerkelsesverdige oppfinnelsene i medisinsk historie. Det har bidratt til en sterk reduksjon av tobakksskader i Sverige, og det forårsaker verken lungekreft eller hjertesykdom. Det er minst tyve ganger tryggere enn å røyke, sa Nutt, som gikk langt i å gi snusen æren for god folkehelse i vårt naboland.
– Snusen må være en av årsakene til at svensker for tiden er blant de menneskene som lever lengst på verdensbasis. Snus er et briljant eksempel på hvordan man analyserer et problem – for eksempel lungekreft - og finner et leveringssystem som minimerer skade, la han til.
– Fornektelse av EU
Nutt kritiserer EU for ikke å ha tillatt snus utenfor Sverige.
– Det er et av de viktigste temaene man kan kritisere EU for. Jeg synes de bruker veldig merkelige argumenter, - som at det å tillate snus vil kunne underminere konkurranseevnen til tobakksindustrien. Det er en opprørende fornektelse av et forebyggende helsetiltak, forårsaket ene og alene av tobakksindustrien. Jeg tror det er mange som ikke vet at man fortsatt subsidierer tobakksdyrking i flere europeiske land, sa Nutt.
Så sent som i mars i år opprettholdt Europaparlamentet i sin reviderte Common Agricultural Policy (CAP) at det enkelte EU-land fortsatt skal ha mulighet til å støtte tobakksproduksjon. Dette betyr at medlemslandene kan velge å subsidiere tobakksdyrking.
Tobakk blir i dag dyrket i blant annet Hellas, Bulgaria, Italia og Spania.
Snus har vært forbudt i EU siden 1992, men Sverige fikk unntak fra dette da de gikk med i unionen.