Rett før jul i 2018 ble NKROP og samarbeidspartnere tildelt 15 millioner kroner fra Forskningsrådet for å undersøke hvordan FACT-team kan tilpasses og implementeres i Norge. Nå er Kristin Trane ansatt som én av tre Ph.d.-stipendiater tilknyttet prosjektet.
Les også: 15 millioner til forskning på FACT
FACT-modellen er utviklet i Nederland, innenfor andre organisatoriske og geografiske rammer enn i Norge. Formålet med FACT-forskningsprosjektet er blant annet å undersøke hvordan modellen tilpasses norske forhold, og hvilken nytte modellen har for pasientene.
Les om prosjektet: FACT – hvordan er modellen oversatt og implementert i ulike norske kontekster?
Utvikle gode tjenester
Nyansatt stipendiat Kristin Trane kommer fra Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA). Der har hun hatt ulike arbeidsoppgaver, blant annet har hun vært med å utarbeide et faghefte om lavterskeltilbud til personer med lette og moderate psykiske plager. Det var blant annet erfaringene fra dette arbeidet som inspirerte henne til å søke stipendiatstilling i NKROP.
− Jeg er interessert i hvordan vi kan utvikle gode tjenester, og hvordan ulike tjenestenivå kan samarbeide til beste for pasienten, forklarer hun.
Kartlegger samarbeid
I sitt doktorgradsarbeid skal Trane undersøke hvordan FACT-team organiseres og integreres i eksisterende tjenestetilbud. Blant spørsmålene hun skal belyse er hvordan FACT-team samarbeider med lokale tjenester. Stipendiaten skal gjennomføre fokusgruppeintervjuer med både ansatte i FACT-team og ansatte i lokale tjenester for å kartlegge hvordan de opplever at samarbeidet fungerer.
Fem FACT-team skal delta i prosjektet, men hvilke team det blir er ikke endelig bestemt. Det som er sikkert er at det blir tre team fra rurale strøk og to team fra byer.
− FACT-team i rurale strøk har noen særlige utfordringer. Det kan for eksempel være vanskelig å arbeide oppsøkende ved lange avstander. Hvordan løser teamene dette? undrer Trane.
Skal fordype seg
Trane er utdannet barnevernspedagog, og har hovedfag i sosialt arbeid. Hun har også kriminologi i fagkretsen. Hun har tidligere jobbet i barnevernet, og har arbeidet i mange år med traumeproblematikk, først på krisesenter, så på Senter mot incest og seksuelle overgrep. I Napha har hun vært involvert i ulike prosjekter, alt fra brukerorienterte tjenester via tilbakemeldingsverktøy til bistand til psykologer i kommunehelsetjenesten. Nå gleder hun seg til å konsentrere seg om ett tema i noen år fremover.
− De siste tjue årene har jeg jobbet med mye forskjellig, og har nok jobbet ganske mye som generalist. Det er et stort privilegium at jeg nå skal få anledning til å gå i dybden, sier Trane.
Trane er bosatt i Trondheim, men vil bli tilknyttet Ph.d.-programmet ved Høgskolen i Innlandet. Der arbeider to av hennes tre veiledere, Kristian Aasbrenn (hovedveilder) og Morten Rønningen (biveileder). NKROP-forskningsleder Anne Landheim er også biveileder på prosjektet.
Trane begynte som stipendiat i begynnelsen av oktober 2019. Hvis alt går etter planen, leverer hun sin avhandling høsten 2022.