– Før sto jeg opp ved ett-to-tida på dagen. Nå har jeg et sted å gå til hver morgen, og er stolt over jobben jeg gjør og kjempeglad i vennene mine her, sier Linea, narkoman og alkoholiker og en av damene i glassengleproduksjonen.
Skjærer, herder og pusser
Her får de levert kasser med gratis knust bilglass. Glasset skjæres med stødig hånd før bitene limes sammen med farget glass som kjøpes inn. Så herdes og pusses glasset før englene pakkes i esker til kundene. Møllergruppen alene har bestilt 9000 engler i 2014, som de skal gi til sine ansatte, og istedenfor blomstergaver til sine bilkunder.
– 2014 blir et enda travlere år for våre medarbeidere. Det gjør at vi må ha 15 ansatte i år mot åtte i 2013, sier teamleder Eli Svardal i Kirkens Bymisjons «Lønn som fortjent»
Mens engleproduksjonen er et tilbud kun for kvinner, er gaterydding for både kvinner og menn – selv om mennene er i flertall.
Om Lønn som fortjent
• Arbeidstiltak som ble startet av Kirkens Bymisjon i 2004. Drives i dag i Lillestrøm, Oslo, Drammen, Fredrikstad og Sarpsborg.
• Gir arbeid til voksne kvinner og menn med rusutfordringer. De fleste har i tillegg psykiske lidelser og somatiske plager.
• I Oslo rydder deltakerne i gatene og de lager glassengler. Gaterydding er tilbud til kvinner og menn, mens engleproduksjonen er et tilbud til kvinner.
– Vi trengte et eget skjermet tilbud til kvinnene og har derfor valgt å gjøre engleproduksjonen kun for dem, sier Svardal.
– Billig og bra
Sosionomen har tidligere jobbet i Nav og i offentlig forvaltning i kommuner. Hun har også vært rusbehandler på sykehus. Aldri har hun opplevd hvor lite som skal til for å kunne løfte så mange mennesker sosialt, og med lønn og verdighet på kjøpet.
– Det trengs mange tiltak overfor rusavhengige. Men «Lønn som fortjent» er et lavterskeltilbud som betyr mye for mange. Dessuten er det billig, sier Svardal.
I 2012 hadde tiltaket et budsjett på 5,4 millioner kroner der i overkant av 3 millioner var inntekt fra salg av glassengler og gaterydding. Det resterende var tilskudd fra Oslo kommune (1.253.000 kroner), Kirkens bymisjon (578 000 kroner), Helsedirektoratet (300 000 kroner) og gaver. Overskuddet var på 80 000 kroner.
Tallene for 2013 er ikke klare, men blir ifølge Svardal større på grunn av økt aktivitet.
Kontant utbetaling
Mandag, onsdag og fredag inntar rusavhengige som er med på «Lønn som fortjent» gater og parker i Oslo. De feier og plukker søppel. Arbeidet gjør de på oppdrag fra Oslo Kommune ved Rusken, Huseiernes Landsforbund, Oslo T-bane drift/Oslo Sporveier, Oslo Børs, Rom eiendom, Steen & Strøm og Telenor Eiendom.
Kundene betaler opptil 200 kroner timen pluss moms. Arbeiderne får 110 kroner timen, arbeidslederne 20 kroner ekstra. Lønn utbetales kontant hos Bymisjonen ved endt arbeidsdag, og etter at det er trukket skatt.
600 personer er registrert som gateryddere. Noen kommer en gang i måneden, andre deltar alle de tre dagene i uka. I snitt er 130 personer i arbeid hver uke med gaterydding, som pågår i tidsrommet 9-13.
De som vil rydde i gatene må møte til en inntakssamtale. Ved neste oppmøte kan de starte i jobben. I engleproduksjonen må kvinnene også ha inntakssamtale. Deretter må de vise i løpet av 14 dager at de kan stå i jobben. De må lage minst åtte engler per dag før de får kontrakt.
Knuser myter
– Våre arbeidere er myteknusere. De viser at de kan stå i jobb. Vi har kunder, og vi leverer. Og arbeid gir mindre rusing, fordi arbeid gir struktur i livet. Noen bruker lønna på hus og mat, for andre går det til rusmidler. Det legger ikke vi oss opp i. Vi driver ikke behandling, men får folk i jobb. Alternativet for mange av våre ansatte er innleggelser, opphold på sykehjem og sykehus og tidlig død, sier Svardal.
Kravet til arbeiderne er at de ikke er for ruset når de møter på jobb.
Ordningen har en administrasjon som består av teamleder, administrasjonsleder, engleleder og to arbeidsledere som følger opp gateryddingen.
Ingen trenger henvisning for å kunne få en samtale med lederne med tanke på jobb. Men Svardal oppfordrer helse- og sosialarbeidere til å vurdere om de skal følge klienten eller pasienten til Bymisjonens kontor før et møte, fordi ikke alle tør å gå alene.
Svardal håper at Bymisjonens prosjekt kan utvides. Hun ønsker også at de kan starte flere jobbtilbud innendørs, fordi helsa til mange deltakere er dårlig.
Noen trenger å bli fulgt
Ingen trenger henvisning for å kunne få en samtale med lederne med tanke på jobb. Men Svardal oppfordrer helse- og sosialarbeidere til å vurdere om de skal følge klienten eller pasienten til Bymisjonens kontor før et møte, fordi ikke alle tør å gå alene