NKROP seniorforsker Jørgen G. Bramness har ledet arbeidsgruppen som står bak rådgiveren Kliniske råd for nedtrapping og seponering av antipsykotiske legemidler.
Forfatterne understreker at antipsykotiske legemidler er en viktig og nødvendig del av behandling for pasienter med psykose og ved en rekke andre lidelser. Data fra Reseptregisteret viser at i underkant av 125 000 nordmenn hentet ut minst én resept på antipsykotiske legemidler i 2017. Dette inkluderer også litium, som brukes i behandling av bipolar lidelse.
Arbeidsgruppen har gjennomgått eksisterende forskning for å gi svar på spørsmålet: Hvordan bør nedtrapping av antipsykotiske legemidler foregå. Forfatterne understreker at noen pasienter vil ha behov for langvarig, kanskje livslang medisinering med antipsykotiske legemidler. De kliniske rådene om nedtrapping og seponering som nå er utgitt gjelder der hvor man har bestemt at nedtrapping skal gjøres.
Usikre reaksjoner
Forfatterne har funnet at reaksjoner ved nedtrapping og seponering av antipsykotika i liten grad er systematisk undersøkt. Klinisk erfaring tilsier at reaksjonene er beskjedne hos noen, men betydelige hos andre. Man vet ikke hvem som får mest uttalte reaksjoner, men lang tids bruk og rask nedtrapping øker antagelig risikoen. Det kan være vanskelig å skille symptomer som skyldes nedtrapping eller seponering fra symptomer på tilbakefall eller nye sykdomsepisoder.
Rådgiveren gir konkrete anbefalinger om nedtrappingstempo og diskuterer symptomer ved nedtrapping. Egne anbefalinger er viet seponering av klozapin, seponering av antipsykotika hos eldre pasienter med psykoselidelse og seponering av antipsykotika hos pasienter med psykisk utviklingshemming.
Lite kunnskap
I et intervju med Erfaringskompetanse, sier Bramness at arbeidsgruppen fant «oppsiktsvekkende lite» forskningsbasert kunnskap på området.
– Det har vært usikkerhet blant norske psykiatere om hvordan man best mulig skal trappe ned antipsykotisk medikasjon hvis og når det skal skje. Vi har ønsket å gå gjennom litteraturen for å finne de beste rådene basert på kunnskap, slik at om man bestemmer seg for å trappe ned, skal dette gjøres på best mulig vis for pasienten. Her må man både ta hensyn for å unngå tilbakefall av sykdom samt vurdere reaksjoner på selve nedtrappingen, sier Bramness til Erfaringskompetanse.
Les Erfaringskompetanses intervju med Jørgen Bramness: ‘Jakten på den optimale doseringen’